Долината Хънтър в Нов Южен Уелс, Австралия, е родина на няколко от най-известните вина в света и сърцето на австрийското винопроизводство. Местните жители с удоволствие използват безпилотните летателни апарати там, където приложението им е разумно и изгодно, информира thedrive.com.

Мачуганов: Има земя и работа на тази планета за всички

Например неотдавна дронове са били използвани за хербицидни обработки на скалист район, където оператор с традиционна пръскачка трудно се придвижва. Всички останали доволни от крайния резултат.

Д-р Алиса Хау, служител в администрацията на един от австрийските райони, е убедена, че дроновете са едни от най-удобните способи за изпълняване на задачи, които са твърде опасни за човека. Освен това осигуряват висока прецизност при работа в селското стопанство.

Дроновете са се доказали като ефективни при пръскането с хербицид срещу южноафрикански плевел, който започнал бързо да се разпространява в планинската местност, превръщайки се в заплаха за лозарите.

Д-р Хау допълва, че летейки на ниска височина, със скорост под 13 мили в час, летателните апарати осигуряват необичайно прецизно пръскане с хербициди по приоритетни цели. Това определено е от полза за фермерите, които държат на точната, бърза и безопасна обработка.

Въздушното пръскане е по-бързо, отколкото ръчното. То може да контролира над 95% от популацията от вредни плевели в целевите райони, казва още експертът.

А какво означава прецизност и точност? Минимално въздействие на местните видове растения и високо ниво на опазване на околната среда.

Напомняме, че телекомуникационният гигант Nokia използва Австралия в качеството на територия за изпитания за своите безпилотни летателни апарати. Властите там имат неопосредстван достъп до новите технологии.