Възрастта на животното, която определя дали месото може да се смята за агнешко, ще се увеличи в отговор на новозеландската конкуренция в сектора, пише изданието Meatinfo.

Цветан Димитров: Турският пазар не е това, което беше

Австралия се сблъсква с растяща конкуренция от страна на Нова Зеландия на световния пазар на агнешко месо поради възрастта на животните. Дейвид Литълпрауд, министър на земеделието на Австралия, заяви тези дни, че страната върви към промяна на определението за агнешко месо за износ, за да може австралийското месо да съответства на определението, което действа в Нова Зеландия. По този начин страната ще може да елиминира конкурентните преимущества на новозеландския продукт.

По-рано се смяташе, че за агнешко месо не може да става дума, ако агнетата им порасна резците. Така месото става овче и е по-евтино.  В Нова Зеландия обаче за агнета се смятат и животните, на които вече са им се появили два зъба. Поради това австралийските овцевъди стигнаха до извода, че е необходима корекция на определението „агне“. В Австралия този въпрос се обсъжда вече поредно десетилетие, съобщава списанието Eurocarne Digital.  

Месото на животните, които имат два постоянни резеца, ще продължава да се нарича агнешко до момента, в който тези зъби продължават да са нови и не започнат да се използват. Нашето определение за агнешко месо за износ вече ще съвпада с дефиницията, приета в Нова Зеландия. В същото време австралийското определение за агнешко месо ще остане актуално само за вътрешния пазар. Това ще означава, че австралийските фермери ще могат да продават повече агнета в чужбина и ще разширят своите експортни възможности, казва министър Литълпрауд.

Изследване, проведено от Асоциацията на животновъдите на Австралия (MLA), не е установило никакви забележими различия в качеството на месото от агнета на различна възраст.