Похвалих авокадото на Христо Христов на всичките си колеги. Но да хапнеш българско авокадо от фермерския пазар, при това толкова вкусно, е малко странна комбинация за повечето клиенти. Затова си струва да се отбележи.
Христо вече 23 години живее и работи в Испания и от няколко сезона продукцията от близо 120-декаровата му градина, отглеждана по чист начин, се реализира на пазарите в Испания и България.
Днес заедно с Йордан Габровски осъществяват общ проект – „Fresh Eco Friut“, в който влиза и стопанството на Йордан около 60 дка в района на Свищов.
Пчелар: Ако продавам меда на едро, фалирам
Така от Испания всяка седмица за фермерските пазари у нас пристига продукция от сезонни плодове, характерни за тези ширини – цитруси – мандарини, портокали, грейпфрути, лимони, както и екзотични плодове - авокадо, манго, черимоя, японска мушмула и др.
От българските поля пък се осигуряват натурално произведени ягоди, пъпеши, дини, зеленчуци и др.
Комбинацията между двете стопанства се ражда през тази година и се дължи на общите вярвания между двамата стопани, че храната трябва да е качествена и да се произвежда по правилен начин.
„Продуктите ни се търсят от хора, които искат да ядат чиста, хубава, натурална храна. Това е нашата аудитория. Тези продукти позволяват да се консумират изцяло, тъй като няма никакви постобработки на кората. Правим редовно и изследвания за това“, категоричен е Йордан, когото срещаме на фермерския пазар.
Признава, че сред най-търсените продукти от Испания е мангото, което пленява с вкус, а в момента идва и сезонът на българската ягода, отгледана по натурален начин.
Васил и Таня Цанови: Правим всеки наш продукт с любов към хората
В стопанството в Свищов работи цялото семейство на Йордан Габровски, който наследява занаята и обичта към земята от дядо си, затова се възприема като потомствен земеделец.
Сами произвеждат разсадите си и задължително прилагат устойчив модел на управление на стопанството, независимо, че добивите често са по-ниски от конвенционалните плодове и зеленчуци.
„Гледаме продукцията без обработки. Залагаме на по-студоустойчиви и по-късноцъфтящи сортове, за да избегнем ефекта от климатичните явления. Всички площи са поливни и това позволява да отгледаме качествени плодове и зеленчуци“, коментира Йордан.
През следващия сезон планира разширяване на стопанството с още 30 дка, които да напълни с много вкусни плодове и зеленчуци с натурален вкус.

1 КОМЕНТАРА
02.06.2025