Компанията Airbus Defence and Space - подразделение на Airbus в сферата на отбранителните и аерокосмическите технологии, обяви, че предлага нова онлайн услуга. Фирмата ще предоставя детайлизирани анализи за състоянието на селскостопанските култури, които ще бъдат получени чрез космически спътници и дронове, пише изданието Fertilizer. 

Кое тревожи производителите на череши: липсата на работна ръка или климатът

Услугата, която е получила названието Verde, е реализирана във вид на API – програмен интерфейс, което позволява да се съчетава с портали за прецизно земеделие.

Предоставените данни ще съдържат информация за сезонния мониторинг, наличие на аномалии и оптимизация на управлението на нивите, напояване, сеитба, торене и растителна защита.
 
По този начин с новата услуга Airbus има намерение да работи с доставчиците на консултантски услуги в сферата на прецизното земеделие – от най-малките стартъпи до гиганти в индустрията за производство на семена и торове. 

Онлайн услугата вече се използва от австралийската компания DataFarming, която предоставя решения в областта на прецизното земеделие за 7 500 фермерски стопанства в щата Куинсленд, САЩ.