Аварии в тръбопровод и електропровод на "Напоителни системи" в Русенско са блокирали работата на отводнителни станции на държавното дружество в района. В резултат над 10 хил. декара земеделски земи са под вода в землищата на русенските села Ряхово и Бръшлен.
 
 
Земеделците, които търпят огромни загуби, поискаха спешна среща с директора на местния клон на "Напоителни системи" и настояха за незабавни мерки за отстраняване на повредите, съобщи БНТ 2. Татяна Хараламбиева е арендатор и обработва 1000 декара земя в Ряхово. От тях 600 декара са изцяло наводнени, а загубите ѝ са 200 лева на декар.
 
„Не може нито да се влезе, нито да се засее, нито да се култивира, нищо не може да се направи. Оттам ще следват и наказания, защото ние участваме и по програми и съответно Държавен фонд "Земеделие" ще ни наложи глоби, защото не е засято“, обясни Хараламбиева.
 
По думите на Йордан Тодоров, председател на земеделска кооперация село Бръшлен, проблемът с отводняването на земите са отдавна, като засягат Ряхово, Бабово, Бръшлен и други площи в посока към Силистра.
 
Снимка: БНТ 2
 
„Те са натрупани с годините, предвид проблемите в „Напоителни системи“, свързани с отводнителните станции - те са амортизирани, от 50-те години“, допълни Тодоров.
 
Тръбата на отводнителната станция в Ряхово например се е спукала на няколко места. От „Напоителни системи“ са установили, че е необходимо да се подмени целия тръбопровод.
 
„В неделя направихме обход на напоителни неработещи полета, за да се извадят тръби и да се поставят там, за да не бавим и да не чакаме и да можем със собствени средства да приключи този ремонт“, заяви Миглена Трифонова, управител на "Напоителни системи" клон Долен Дунав.
 
По думите й, по-бавно ще се реши проблемът със скъсания от леда електропровод в Нова Черна. Старият не може да се поднови, защото в момента е под вода, а освен това се намира на територията на защитената местност Калимок – Бръшлен, където не се разрешава изсичане на дървета.