Три години затвор грози гръцките фермери, ако блокират пътища. Гръцкият парламент прие промени в закона, за да се решават проблемите в аграрния сектор с преговори, а не с трактори по пътищата, съобщи БНР.
 
Атина промени законодателството срещу протести, които блокират свободното движение по пътната мрежа. Мярката от три месеца затвор се заменя с минимум 10 месеца, а в случаи на нанесени щети на икономиката при продължително блокиране на пътища присъдата е три години затвор. Видимо промяната засяга ежегодните протести на фермерите. Досега няма реакция от страна на фермерските съюзи, които вече заплашват, че ако не се решат проблемите в аграрния сектор, са склонни на протести в края на януари. 
 
Медиите коментират като положителна реакцията на правителството, което предлага преговори, а не блокиране на Гърция от трактори. От опозицията казаха, че премиерът Алексис Ципрас е приложил крайни мерки срещу фермерите, които не съответстват на политиката на радикалната левица СИРИЗА. Политически анализатори смятат, че премиерът си "играе с огъня“, защото ако фермерите оттеглят доверието си от едно правителство, то няма дълъг живот. По-тежките наказателни присъди засягат и движението "Няма да платим", което често протестира срещу високите пътни такси, като блокира магистралата. 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!