Всички осъзнаваме, че преходът към щадяща околната среда икономика и екологично селско стопанство няма да е лесен. Но този път трябва да го извървим заедно. Това каза евродепутатът Атидже Алиева-Вели, член на Комисията по земеделие, пред журналисти на онлайн брифинг днес.

Докъде са Брюксел и София в изграждането на новата ОСП?

Темата на събитието беше реформата на новата Обща селскостопанска политика (ОСП). То предшества гласуването на ОСП на предстоящото пленарното заседание на Европейския парламент (19 – 23 октомври).

„Трите регламента – хоризонтален, проекторегламент за стратегическите планове и общата регулация на пазарите, бяха гласувани в мандата на ЕП през 2019 г.

В началото на този мандат взехме решение това законодателно решение да бъде разгледано. Тежки преговори. Тежки компромиси. Недоволството от страна на всички е еднакво, когато говорим за преговори”, каза евродепутатът.

По думите й основна тема на бъдещата ОСП остава Зелената сделка и как тя ще се отрази на българските фермери.

„Всички осъзнаваме, че няма да е лесно, но нека не гледам отрицателно. За мен тази реформа и Зелената сделка предлагат много възможности за българското земеделие”, добави тя.

Атидже Алиева-Вели е категорична, че е от изключително значение да има дебат с всички заинтересовани страни при разработването на ехосхемите в земеделието.

„Едновременно с това справедливите доходи остават основата. Моето разбиране и приоритет в това предложение е осигуряване на справедливи доходи за земеделците. Зелените практики са до 30% от бюджета, заделен за съответната държава членка.

Тези практики са задължителни за страните, но доброволни за земеделците. Техните усилия да опазват околната среда трябва да бъдат възнаградени. Апелът ми към българските земеделци е да участват в диалога при изработването на Стратегическия план”, призова евродепутатът.

По думите й бюджетът за ехосхемите ще може да се прехвърля и към други схеми, ако не бъде изразходен.

„Всички държави членки определят прилагането и стартирането на зелените мерки. Германското председателство предложи, ако останат средства и няма достатъчно интерес, този бюджет да бъде пренасочван към друг тип интервенции и инвестиции. 

Разработвайки зелените мерки сега, те подлежат на ревизия след 2 години. В случай че не сме дефинирали много добре нуждите си или не виждаме очаквания резултат, ще имаме възможност да променим съществуващите мерки, да включим нови“, уточни евродепутатът.
 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.