Пакетът, който гласувахме в Европейския парламент (ЕП), не изключва малките фермери от условността. Остава обаче да видим какво ще се споразумеят съзаконодателите.

83 млади фермери подписаха договори по подмярка 6.1

"Надявам се малките фермери да бъдат изключени от условността", това каза българският евродепутат Атидже Алиева-Вели по време на уебинар, организиран от Бюрото за връзка на Европейския парламент в България. Събитието бе на тема „Бъдещето на Общата селскостопанска политика. Преходният период и реформата след 2022 г.“, а Агри.БГ го предаде на живо.

По думите й отпадането на малките фермери от условността е възможно, тъй като текстът с това условие беше приет само с 8 гласа разлика в ЕП. От друга страна, младите фермери са неизменна част от политиката на Европа, в частност и от Общата селскостопанска политика (ОСП). 

“Младите хора са много по-отворени за въвеждане на нови модели за работа. Трябва обаче да направим така, че интервенциите да отговорят на нуждите на младите и малките. Всъщност мерките и интервенциите трябва да бъдат определени след широк обществен дебат”, добави евродепутатът.

По думите й в момента земеделската общност има възможност сама да определи приоритетите в новата ОСП, които след това да следва.

“Политическата част в стратегията е ясна, но земеделците трябва да останат в основата на ОСП. Това за мен е изключителна възможност, която преди това земеделците нямаха”, заключи Атидже Алиева-Вели.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg