Това е най-лошата година от доста време насам. Въпреки че в момента е топло и климатичните условия са благоприятни, зимата унищожи всичко. Това каза за Фермер.БГ Атанас Кунчев, изп. директор на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП).

 

 
"Климатичните условия се отразиха много зле на продукцията. Още от зимата започнаха проблемите – обилните снеговалежи счупиха стъклата на много оранжерии и продукцията измръзна. Производителите сяха наново, но вече бяха загубили много пари", коментира Кунчев.
 
Той обясни, че студеното време, в комбинация с увеличението на газта, са пагубни за производителите.
 
"Представете си, че вложите 10 хил. лева в разсад, гледате го два месеца и на третия месец стъклата на оранжерията ви се чупят от снега, а разсадът ви измръзва. Освен, че сте дали 10 хил. лева за разсад, имате разход от 20-30 хил. лева за отопление, в зависимост от площта на оранжерията, наравно с това газта се увеличава с 30% - в този момент всичко приключва", категоричен е изп. директор на БАПОП.
 
Кунчев добави, че най-засегнати са малките и средните производители, но и голяма част от фермерите с крупни стопанства имат огромни загуби. 
 
"По информация на асоциацията ни днешните цени на доматите варират. Червеният домат може да се намери от 0,60 до 1,00 лв./кг, при средна цена от 0,80 лв./кг, а розовият домат е около 1,60 лв./кг", заключи производителят.