Със заповед на премиера Кирил Петков от 29 март от длъжността заместник-министър на земеделието е освободен Атанас Добрев. Все още не са ясни мотивите за неговото уволнение.

Има ли схеми в горските стопанства?

Атанас Добрев бе заместник-министър при четирима аграрни министри подред - от Румен Порожанов през Десислава Танева и проф. Христо Бозуков до настоящия Иван Иванов. Минал е и през няколко ръководни позиции в ДФЗ и сякаш беше несменяем кадър. До днес...

Добрев бе на този пост от май 2017 г., като основният му ресор бе горският. Можем само да подозираме дали уволнението му е свързано с прессъобщението на Министерството на земеделието от преди два дни, когато обявиха, че борбата с корупцията в горите дава резултати.

Освен смяната на кадри в сферата на горите заради постъпили сигнали за нарушения ресорното министерство предприе и други мерки, като:

•    въвеждане на електронни търгове за закупуване на дървесина;
•    засилени проверки от страна на ИАГ и ДГП, като те са общо 150 хиляди от 15 декември до момента;
•    разкриване на складове за директна продажба на дърва за огрев на местното население. Към момента складовете са 21, като предстои те да станат общо 56;
•    назначаване на одити в ИАГ и ДГП, като проверките в Доспат и местата, за които има подобни сигнали за корупционни практики, ще бъдат задълбочени. Резултатите ще бъдат предадени на МВР и прокуратурата.

Отделно за последните 4 дни Изпълнителната агенция по горите е осъществила повече от 4300 проверки на държавните горски предприятия. В периода от 25 до 28 март включително в резултат на инспекциите са съставени 108 акта и 70 констативни протоколи.