Асоциация “Български пипер” подкрепя протеста, защото тези средства са ни жизнено необходими. Това каза за Агри.БГ председателят на асоциацията Данчо Кощилаков. 

Готови ли сте за проверки на пасищата?

"Знаете какво стана преди няколко дни. Как да не подкрепим колегите, които в момента са в супер тежко положение след тази унищожителна градушка. 

Ако в момента държавата не подкрепи зеленчукопроизводителите в района от Ръжево Конаре до Шишманци - един от най-големите зеленчукарски региони на България, тези хора ще загинат финансово. Държавата трябва да ги подкрепи, не за да спечелят, а да завършат поне на нула. Иначе тези хора ще спрат да произвеждат и излязат ли един път от производството на зеленчуци, няма да се върнат.", каза Кощилаков. 

Той добави, че по официални данни тази година с 11 процента са по-малко площите с пипер спрямо 2020 г.

"Ако тези хора не бъдат подкрепени, ще паднем с още проценти. Да не дава Господ да гледаме пипера само на картинки, както сега децата гледат животните по учебниците", допълни Кощилаков. 

Земеделските производители обявиха протест заради липсата на предвидени пари за земеделие в актуализацията на държавния бюджет. 

Тези дни по темата говори и земеделският министър - проф. Христо Бозуков. Пред БНТ той обяви, че е сигурен, че все пак пари за земеделие ще има.
“Ние влязохме в контакт с депутати от целия политически спектър и може да се каже, че получихме уверението, че те ще направят всичко възможно да бъде внесен. Още повече, че и финансовия министър Асен Василев е убеден, че е необходимо да се отпуснат такива средства. 
За причината да не е предвидена актуализация на бюджета за агросектора в първоначално предложения и вече гласуван вариант на проектозакона Бозуков посочи. 

“Знаете, че актуализация се прави на база на повишаване на приходите. Това повишение  около 2 млрд. лв., визията на министъра на финансите беше тези пари да отидат за здравеопазването, за пенсионерите, за образованието и той се опасяваше, че тези средства няма да стигнат за всички. Затова не само в агросектора, а и в туризма и други сектори не беше предвидена актуализация”. 

Фермерите се надяват, че между първо и второ четене на проектозакона за актуализация внесените предложения ще бъдат гласувани. Въпреки това остава въпросът, дали въобще ще има парламент, който да гласува тази актуализация. 

Протестът на фермерите стартира в този час на пътя Варна-София. Агри.БГ следи темата.