Всички участници в Тематичната работна група по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020) имат получени забележките на Европейската комисия по проекта на програмата. Към момента обаче работната група не се е събирала, нито от МЗХ са търсили официално мнение по забележките от браншовите организации. Това каза пред Фермер.БГ Веселина Ралчева от Българска асоциация Биопродукти.
 
Ралчева е категорична, че Програмата трябва да се работи от всички членове на тематичната група – заедно трябва да дискутираме, да отсраняваме проблемите, да коментираме забележките, коментира тя.
 
Възможно е корекциите в Програмата за развитие на селските райони да се направят в срок до 27 ноември, както обеща министър Васил Грудев. Притеснително е, ако всички корекции се направят само от експертите на министерството и накрая ни съберат само, за да „одобрим“ промените, коментира още Ралчева.
 
От БАБ смятат, че забележките на Европейската комисия по проекта на ПРСР 2014-2020 до голяма степен съвпадат с тези на сектора – за недостатъчно средства по агроекологичните мерки, НАТУРА и биоземеделие. ПРСР трябва да се изработи така, че да бъде балансирана, каза Веселина Ралчева.
 
Фермер.БГ припомням, че преди седмица биопроизводителите настояха с официално писмо до Министерството на земеделието и храните да обяви какви ще са нивата на субсидиране по новите мерки за биорпоизводство в Програмата за развитие на селските райони 2014-2020. Липсата на яснота относно нивата на подпомагане на отделните култури и животни в мярка „Биологично земеделие“ и на ставките по отделните направления на мярка „Агроекология и климат“ е озадачило дори експертите на Европейската комисия, посочиха биопроизводителите в писмото си. Отговор от МЗХ обаче на този етап, не е получен.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!