Близо 20 браншови и развъдни организации от сектор “Животновъдство” се обединиха около идеята за отпадане на данъка върху европейските субсидии. Предложението е изпратено до премиера Бойко Борисов, до земеделския министър Десислава Танева, както и до министъра на финансите Кирил Ананиев.

Данък върху субсидиите – докога?

“Какво значи да подпомагаш и да облагаш? Тази идея не е нова. Може би просто не сме се консолидирали като бранш досега. В момента обаче има комуникация в сектора и политическа воля облагането на европейските субсидии да спре”, коментира Стоян Чуканов, председател на Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България (АРМПГБ) пред Агри.БГ.

По думите му отпадането на данъка върху европейските субсидии ще даде глътка въздух на фермерите и ще им помогне да се справят с трудната година, както и с междуфирмената задлъжнялост.

“Особено в момента при тежката ситуация за всички земеделски производители и пандемията COVID-19, решение за отпадане на данъка върху субсидиите от Европа, би било едно директно облекчение за всички нас”, добави Чуканов.

В писмото изпратено от Обединени български животновъди (ОБЖ) и подписано от още 19 браншови и развъдни асоциации, се казва:

“Смятаме, че българското правителство може да ни подкрепи и в това трудно за всички време на COVID-19 и настъпилата суша през годината, отпадането на данъка върху европейските субсидии ще бъде от огромна помощ за всички земеделци и животновъди. Тези пари се дават на земеделци и животновъди за да подобрят и подпомогнат развитието им, стопанствата им, бизнеса им, дейността им като цяло. Защо трябва да им се взема немалка част?

Сега възниква отново този въпрос, тъй като в края на годината се получават по-голяма част от схемите и мерките за подпомагане и в същото време само след 3-4 месеца тези пари се облагат и портфейлът на бранша се свива отново. Размерът на субсидирането се намалява с немалък процент”, посочват от ОБЖ.

Юлия Коюнджийска, член на УС на ОБЖ също коментира предложението на асоциациите за Агри.БГ.

"Поставяли сме въпроса два или три пъти и сме имали отрицателни отговори. Но лично мое мнение е, че това ще даде един тласък и добро развитие на стопанствата ни. Тези пари не се генерират от трудови доходи или търговска дейност и смятаме, че не трябва да бъдат облагани. Тези пари могат да се инвестират в техника примерно или каквото е необходимо на стопанството. Смятам, че може да се помисли сериозно по този въпрос и да се намери решение".

Масиви: Колко ще се ползват доброволно и служебно по области?

Асоциациите припомнят, че през първия програмен период 2007-2013г. на Общата селскостопанска политика (ОСП), европейски субсидии не се облагаха с данък. Наред с това, браншовиците споделят и опита на южната ни съседка - Гърция.

“През 2015 г. Гърция направи опит да въведе данъци върху европейските субсидии и реакцията на нашите колеги беше остра, като веднага е отправено питане до Европейският парламент. На него тогавашния еврокомисар по земеделие Фил Хоган отговаря, че върху субсидиите, получени от ОСП от страна на ЕС, не се начисляват никакви данъци и такси”, пише още в писмото до премиера, земеделския министър и министъра на финансите.

Подписалите асоциации и сдружения са: Обединени Български Животновъди; Асоциация за развъждане на Българска млечна порода овце; сдружение „Развъдна асоциация на аборигенни породи овце от Западна България”; “Земеделски стопани”; “Старият Балкан”; Сдружение “Асоциация на животновъдите в региона Странджа-Сакар”; ”Асоциация на млекопреработвателите в България”; СНЦ “СРОМО”; “ОРАПОБ – КАЛОФЕР”; ”Асоциация на българските биволовъдите”; Регионална Животновъдна Асоциация – Сливен; “Асоциация за развъждане на Среднородопска, Каракачанска, Родопски цигай овце и Каракачански кон – Смолян”; “Съюз на животновъдите в България ”; “Асоциация за развъждане на цигайски и местни породи овце”; СНЦ “Национално браншово сдружение на млеко и месопроизводителите”; ”Национален съюз на говедовъдите в България”; “Сдружение за отглеждане и развъждане на маришките овце”; “БНОЗРПСЖ”; АРМПГБ.

По информация на Агри.БГ в момента върви съгласуване на искането от всички сектори в селското стопанство. След постигането на такова, общото предложение ще бъде входирано.


Топката е в полето на държавата. Предстои да разберем дали и какво ще бъде направено по въпроса.