Частната фирма на ГКПП „Капитан Андреево” години наред е обработвала товарите с вносни храни без присъствието на митничари на място. Това обяви в ефира на bTV министърът на финансите Асен Василев.

Гласувайте: От какво ще страдат най-много фермерите при разразилата се политическа криза?

Идвайки тирът на граничния пункт, лабораторията го отваря и разпломбира товара преди Агенция митници и без присъствието ѝ”, заяви Василев като намекна, че реално не се знае какво е било разтоварвано. „100 хил. лв. на ден е приходът сега от такси, събирани от държавната лаборатория. За последната седмица над 60 тира с пестициди са върнати, а за 10 години почти нито един", каза още той.

Темата с фитосанитарния контрол на южната ни граница се прокрадна като една от възможните причини за сътресенията в управляващата коалиция. По думите на финансовия министър с този казус е свързана една „група хора, която се опитва да дестабилизира работата на правителството”.

В момента се води една много сериозна борба с мафията на много и различни места. Има големи потоци от пари и фирми, които през последните 15 години, някои и от по-рано,  са били дълбоко окопани в администрацията. Последните 10 години е имало частна граница на ГКПП „Капитан Андреево”… Това е основна пробойна, поради която нямаше как да влезем в Шенген, защото ние реално не пазехме европейските граници, а една частна фирма я е пазила наужким, подчерта той.

За това, че случая с граничния контрол има отношение към актуалните трусове в правителството, намекна и ген. Атанас Атанасов от „Демократична България” в ефира на Нова телевизия. 

„Това, което се случва на „Капитан Андреево” е много знаково. Това е една корупционна клоака, в момента, в който там започнаха публични активни действия от правителството, някой изпищя”. Той подчерта и че, когато се обсъждаше темата в Антикорупционната комисия депутатите на „ИТН, ГЕРБ и ДПС поискаха оставката на шефа на БАБХ”.

По същото време лидерът на ИТН Слави Трифонов отрече да има нещо общо с "Капитан Андреево" и "Капъ Куле" в интервю за Дарик. 

В медиите пък изтече запис, за който се твърди, че доказва как бивш директор на БАБХ – Пламен Моллов, се опитва да подкупи сега действащия с цел да се осигури комфорт на частната фирма с лаборатория на границата. Проф. Даскалов обяви, че вече е с държавна охрана заради случая, а зам.-председателят на Комисията по земеделието в НС Росен Костурков сподели пред БТВ, че е получил обаждане да внимава какво говори по телевизията.