В европейския Съвет на финансовите министри има напредък по темата с износа на зърно от държавите членки към трети страни. Това обяви по БНТ финансовият министър в оставка Асен Василев.

Важните срокове през юли

Преди време той коментира, че е възможно до зимата зърното да поскъпне тройно и Европейският съюз (ЕС) обсъжда мерки това да не стане. Финансовите министри в Съюза търсят варианти от около три месеца, информира последно Василев, като подчерта, че в настоящата криза обвързаността на зърнените цени с международните пазари е предизвикателство за Европа.

„Ако цената на зърното остане по този начин обвързана с Чикагската борса и Европа остави свободния износ на зърно две неща ще се случат. Първо, цените на зърното ще скочат драматично през есента и второ, вместо то да отиде при най-нуждаещите се, ще отиде при най-богатите държави, обясни Асен Василев.

Финансовият министър подчерта, че сега до голяма степен зърното се изкупува от Китай. По думите му Европа може да се изправи пред две едновременни кризи – високата цена на хранителните продукти и голяма емигрантска вълна от държавите в Северна Африка и Близкия Изток.

Асен Василев: Обсъжда се вариант, в който европейският пазар да остане свободен, но износът от Европа към света да стане контролиран. 

„Това ще задържи цените ниски и европейският излишък ще се насочи към държавите, които Европа има стратегически интерес да получат това зърно. Това дали и в какви срокове ще стане не мога да ви кажа, но активно се обсъжда на ниво ЕС, защото такава мярка може да се приложи само на такова ниво”, каза на финал Асен Василев.