Космическият проект ще струва на Аржентина 600 млн. долара. Предвид кризата, в която се намира агросекторът на страната, това не е висока цена. Учените смятат, че получените от спътника данни ще помогнат за избягване на вредите от възможна суша в бъдеще и ще допринесат за повишаване на реколтата от селскостопански култури, пише uk.reuters.com.

Най-популярните мобилни приложения за земеделие


Планирано е аржентинският агроспътник да бъде пуснат с помощта на ракета SpaceX Falcon от базата на ВВС в Калифорния. Това ще се случи на 6 октомври.

Спътникът SAOCOM 1a е предназначен за подобряване на земеделския сектор на Аржентина, който представлява важна икономическа съставна част от бюджета на страната, заяви президентът Маурисио Макри пред фермери и представители на промишлеността.

По думите на правителството уникалните технологии, с които е снабден агроспътникът, ще позволят на Аржентина да получи достъп до „водна карта“ в реално време – това на свой ред ще осигури съставянето на прогнози за реколтата от култури, за наводнения и суши.

Аржентиският агросектор търпи значителни загуби заради сухото време, което в началото на година доведе до намаляване на износа на зърнени култури и рязка девалвация на националната валута песо, в резултат на което правителството на страната поиска финансиране за подкрепа на икономиката в размер на 50 млрд. долара от Международния валутен фонд.

В момента правителството се надява, че инвестициите в агроспътника ще донесат дългосрочен положителен ефект.

Надяваме се, че тази информация ще донесе от 5 до 7 долара на всеки инвестиран долар, каза Раул Куличевский, изпълнителен и технически директор на комисията по национална космическа дейност на Аржентина (CONAE).

Мисията SAOCOM ще осигури максимално точна визуализация на случващото се в равнините на Аржентина, в които традиционно се произвеждат зърнени култури.

Тази технология е нова и никога преди не е била използвана в Аржентина. Тя е продукт на десетилетия изследвания, поясниха научни сътрудници.

По думите на анализатори проектът няма да окаже съществена помощ върху нерентабилната икономика на страната в краткосрочна перспектива.