Въпреки застудяването на времето хората във врачанско вече се готвят да посрещнат селскостопанската работа, която за много от зеленчукопроизводителите започва с посаждането на лука.

Ковид мярка: Има ли несъразмерност в потребностите на секторите и тяхното подпомагане?

„Снегът и застудяването за мен даже са добър шанс, защото сега мога да купя арпаджик на по-ниски цени. Ако чакам последния момент, със сигурност ще трябва да плащам по-скъпо. Имам опит с това“, разказва Стефка Илиева, която обикаля щандовете на кооперативния пазар във Враца, за да си избере подходящ посадъчен материал. Тя отглежда големи количества, защото това е нейният аграрен бизнес. 

Показва хубав български арпаджик, който се предлага само на 3,50 лева килограма.

„Заради студеното време и снега тук в нашия район засега няма кой знае какво активно търсене. Затова и цената е такава. Още не сме изкарали големи количества от холандския. Той е по-скъп – от 6,50 до 8,50, но хората купуват. Бях изкарала малко и свърши още сутринта“, обяснява производителят Цецка Монова.

Традиционно висока обаче остава цената на пролетния чесън. В зависимост от големината на скилидките цената му варира между 8 и 15 лева за килограм. Най-евтина е балучката, която производителите предлагат само за 2,50 килото. Най-скъп като посадъчен материал е водният лук, но той тепърва е посят от стопаните във високи лехи и ще се появи на щандовете едва през месец май.