Днес над 2000 земеделски производители получиха актовете си за установяване на публични държавни вземания, според които ДФЗ ги кара в 14-дневен срок да върнат надвзетите субсидии по Кампания 2009 г. До края на седмицата се очаква и останалите да получат актовете си.

Пристигналите документи вече са в ръцете на армия от адвокати и през следващите дни ще се очаква да бъдат заведени стотици искове срещу неправомерни действия от страна на разплащателния фонд.

Припомняме, че огромното недоволство по случая бе провокирано от излезлия на 30 Март 2011 г. списък в сайта на ДФЗ с 5 802 бенефициенти, които ще бъдат санкционирани, тъй като били надвзели субсидии за 2009 г. Освен това, тези, които не се издължат в посочения срок няма да получат националните и европейски помощи за бъдещи периоди, предупреждава земеделската институция, чието ръководство преди няколко дни беше тотално подменено.

Над 400 фермери от Асоциацията на земеделските производители ( АЗПБ ) са в готовност да водят дела. Двойно и тройно повече пък са зърнопроизводителите, които също се канят с казуса да запознаят съдебните институции. В писмо до медиите Съюзът на земеделските кооперации в България настоява МЗХ и ДФЗ да анализират и преразгледат отново списъка на санкционираните  бенефициенти. От съюза твърдят, че посочените в списъка не получават информация в какво точно се изразява тяхното „прегрешение” и това ги изправя пред невъзможността да обжалват актовете.

Освен това до изплащането на субсидиите за 2009 г. те не са уведомявани, че са заявявали недопустими за подпомагане площи. Според съюза, несъответствието между заявените площи и преценката за допустимост, направена чрез сателитни снимки, „е плод на субективизъм на чиновниците на МЗХ". Затова твърденията на министерството, че бенефициентите са „лъгали”, е унижение за тях, се посочва още в писмото. Наред с това от съюза твърдят, че вероятно на голяма  част от несъответствията не са правени предвидените теренни проверки. С подобна позиция са и представителите на Асоциацията на биопроизводителите "Биопродукти", където примерите наистина са куриозни.

Земеделците се чудят как фондът ще предприеме такъв вид държавни взимания. Браншовиците недоволстват, тъй като уверението на министър Мирослав Найденов, че санкциите ще бъдат прихващани от бъдещите субсидии не се случи. В пристигналите днес актове обаче пише: "Установеното в този акт публично държавно вземане подлежи на доброволно плащане в 14-дневен срок от връчване на акта, чрез превеждане на дължимите суми по банкова сметка на ДФЗ-РА".

"Аз бих посъветвал всеки един земеделски производител, независимо каква му е санкцията и ако смята, че тя е неправомерна да обжалва акта в 14-дневен срок пред Административния съд", призова председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Радослав Христов, където поне 30-40% от членовете на организацията са в списъка с "некоректните" бенефициенти.

Проблем има и кооперация "Зора" в Плевенския край. Председателят Любен Хинкин е показал снимки от слоя на министър Найденов. Двамата лично са установили, че земите на кооперацията са годни за подпомагане, няма неточности, но въпреки, че министърът е признал за действителна грешка от страна на администрацията, то днес е в кооперацията пристигна писмото с акта.

От целия проблем сега се очаква да се роди още една проблемна група с бенефициенти - такива, които ще бъдат санкционирани за 2009г. и за 2010 г. По-голямата част от онези, които през Март 2011 г. са получили по-малки субсидии без обяснение защо става така, по всяка вероятност ще са двойно санкционирани.
 
В списъка с бенефициенти, които следва да възстановяват надвзети субсидии попадат и такива земеделски производители, които в трите последователни кампании за 2007, 2008 и 2009 година са очертали и обработвали едни и същи площи. В следствие на теренните проверки на място не са установени несъответствия и въпреки това, попадат в списъка с длъжници към ДФЗ.  „Не може три поредни години да очертавам едни и същи площи, а сега да се оказва, че повече от 1000 декара, от обработваемата земя е изключена от допустимия слой,” споделя Георги Илиев, земеделски производител, който обработва над 34 хил. дка. в Ямболска област.

Сред земеделските производители попадат и такива с голям обем обработваеми площи, които заради санкции от 200 лева, не могат да получат субсидиите си за 2010 година, които в момента са им необходими за пролетната кампания и всички агротехнически мероприятия, които изискват значителен финансов ресурс. Според регионалният координатор на АЗПБ за Ямболска област, Николай Димов, който трябва да възстанови 198 лева, това, което се случва сега е недопустимо. „Не може коректни бенефициенти и добросъвестни земеделски производители да търпят санкции заради реалните нарушители”.

Сертифицирано за биологично производство дружество с обработваема земя в Плевенска област, има наложена санкция за възстановяване на цялата получена субсидия на стойност над 70 000 лева. Управителят Надя Попова е категорична, че е необходима допълнителна теренна проверка за установяване на случая с попадане на обработваемите площи в недопустимия за подпомагане слой. „Ние имаме италиански и гръцки партньори и ако не се разреши нашият казус, ще бъдем принудени да се откажем от производството в България” категорична е Надя Попова.

 


© 2011 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!