Сортът Армира е получен чрез кръстосването на сортовете Мискет пловдивски и Суперран Болгар. Разпространен е на малки площи в района на Пловдив и в опитните станции по сортоизпитване.

Листът е голям до много голям, дълбоко нарязан, петделен, понякога седемделен, отгоре гладък, отдолу мъхнато-четинест. Опашният вряз е отворен, лировиден с тесен отвор. Дръжката на листа е средно дълга, дебела, виненочервена.

Резитби на зелено в лозето

Гроздът е голям, коничен, крилат, рехав. Дръжката му е средно дълга, средно дебела, жилава, в основата вдървесинена. Средната маса на един грозд е 350 г.

Зърното е едро, овалноелипсоидно. Кожицата му е дебела, здрава, но не жилава, жълто-зелена до кехлибареножълта, с добре изразено пъпче на върха. Консистенцията му е месеста, хрупкава, топяща се. Вкусът му е приятен, хармоничен, неутрален. Средната маса на едно зърно е около 5 г.

Наторяването увеличава продуктивността на лозата

Армира се отнася към групата на най-ранните сортове грозде. Гроздето му достига консумативна зрелост в края на юли или началото на август.

Лозите са силно растящи. Леторастите узряват много добре. Отличават се с висока родовитост. Средният брой гроздове на летораст е 1,25. Добивът от една лоза е от 4 до 6 кг, а от декар - от 1300 до 1500 кг. Плододава много добре на стъблените формировки Мозер, Омбрела и др. Подходящ е за асмовидно отглеждане. При резитбата изисква само чепове с по 2 очи.

Икономически важни болести по лозата

Сортът Армира не е склонен към изресяване и милерандаж. Има средна устойчивост на брашнеста мана (оидиум). Гроздето е практически устойчиво на сиво гниене. Сравнително устойчив е на ниски зимни температури. Има добър афинитет с подложките.

Армира е типичен десертен сорт. Кожицата и семената заемат малка част от масата на зърното. При консумативна зрелост съдържанието на захари е 15,7%, а на титруеми киселини 6 г/л. Гроздето се отличава с много добра транспортабилност.

Лозарство. Съвети при избор и употреба на препарати за растителна защита

Сортът Армира има много ценни стопански качества. Може да се отглежда успешно при надморска височина до 800 м.

Вижте още:

Когато град удари лозето

Мана по лозата

Опазването на лозите от болести и неприятели - важна предпоставка за добър добив