Арабските пазари в момента не са изгоден вариант за българските овцевъди, каза пред Фермер.БГ Симеон Караколев, председател на Националната асоциация за развъждане на Синтетична популация Българска млечна - НАРСПБМ.
 
Борбата за арабския свят е голяма, защото това е голям пазар. Но в същото време е евтин пазар. Реалната пречка в момента е конкуренцията на заобикалящите ни държави - Румъния, Македония, Турция.
 
В последно време се наблюдава търсене на т.нар тлъстоопашати агнета и арабските търговци на първо място търсят такива. Когато те се изчерпят, се насочват и към България. В България нямаме такива агнета, ето защо арабите първо купуват от Грузия, Армения, дори от Румъния. 
 
ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:

 
Преди около месец, например, в Грузия цената за килограм живо тегло – готово заклано агне е 6 долара.  Агнето е в порядъка на 12-13 до максимум 30 кг. 
 
Тази цена категорично не устройва българските овцевъди, ето защо в момента за тях Арабските пазари не са вариант, коментира Караколев.
 
От средата на ноември и през декември се очаква раздвижване на т.нар. коледен пазар – към Хърватска, Италия. Там обаче се търсят по-малки животни, а в нашите ферми животните вече са над 30 кг.
 
Най-добрият пазар, според Караколев за България е Турският. 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!