Годишното разрешително за движение на тежка земеделска техника по републиканската пътна мрежа ще струва 220 лева, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), цитирани от Труд. Новата такса ще влезе в сила с изменение на Наредбата за движение на извънгабаритна и тежкотоварна техника.
[news]
„Промените са обсъдени на няколко срещи с представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите и е постигнато съгласие годишната такса за движение на селскостопанската техника по републиканската пътна мрежа да бъде 220 лв.“, посочват от ведомството на Лазар Лазаров. Едногодишното разрешително ще се издава от Агенция „Пътна инфраструктура“ и ще се съгласува със съответната служба за контрол при МВР.
 
При преминаване по републиканската пътна мрежа тежките машини трябва да се съпровождат от два автомобила, които да са разположени отпред и зад машината, гласят промените в наредбата.
 
Движението на тежки машини по републиканската пътна мрежа ще бъде забранено при намалена видимост под 50 м поради мъгла, силен дъжд и снеговалеж, казаха още от Агенция „Пътна инфраструктура“. Ограничението ще е в сила и при поледици, а и в часовете с максимална интензивност на движението.
 
Всички промени в наредбата са съгласувани с Министерството на земеделието и храните, МВР и фермерските асоциации.