За избора на национален координатор по земеделие в Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) за периода 2020 – 2025 г. се говори едва от два дни, но те бяха достатъчни, за да раздвижат набързо браншовите редици.

Само дами в надпреварата за представител на бранша в Брюксел

От писмото на земеделското министерство, изпратено в сряда вечерта до браншовиците, става ясно, че вече има предложен кандидат в лицето на досегашния национален координатор Диляна Славова. Още по-любопитно е, че те разполагат само с 24 часа, за да излязат с една обща алтернативна кандидатура.

Това писмо постави толкова много въпросителни, че нямаше как да не потърсим Министерството на земеделието за коментар. На някои въпроси получихме отговори, за други – все още недоумяваме. 

Какво представлява ЕИСК?

Това е консултативен орган на Съюза и се състои от представители на организациите на работодателите, на работниците, както и от други представители на гражданското общество.

Кой е издигнал единствената кандидатура?

Диляна Славова е предложена от Икономическия и социален съвет на България. Решението е взето на пленарна сесия на 21 февруари 2020 г. Министерство на земеделието не участва в процедурата за номинации на кандидатури. 

„Съгласно чл. 12, ал.2. т.8 от Закона за Икономическия и социален съвет (ИСС) Пленарната сесия като орган на управление на Съвета предлага на Министерския съвет кандидатури за членове на ЕИСК“, уточняват от ресорното министерство.

Каква е ролята на ЕИСК?

Комитетът консултира Европейския парламент, Съвета на ЕС и Европейската комисия по редица въпроси. По своя инициатива Комитетът също така излиза със становища, които се приемат чрез гласуване с обикновено мнозинство. Той следи напредъка в изпълнението на стратегиите на ЕС, включително и във формирането на Общата селскостопанска политика (ОСП). 

Членовете работят за ЕС независимо от правителствата на своите страни. 

Колко членове в ЕИСК има всяка членка на ЕС?

Всяка страна членка има определен брой членове на квотен принцип съобразно броя на населението. Членовете на ЕИСК следва да представляват и защитават интересите на бизнеса, профсъюзите, гражданите на ЕС и други заинтересовани страни. Те се назначават от Съвета на ЕС за подлежащ на подновяване 5-годишен срок. Заседават 9 пъти в годината. 

Каква е ролята на МЗХГ в процедурата за избор на национален координатор по земеделие?

Оказва се, че агроминистерството е едва ли не посредник между бранша и въпросния ЕИСК. 

„При изпълнение на поетия ангажимент за прозрачност и конструктивен диалог с браншовите организации МЗХГ инициира обществен дебат за съгласуването, като предоставя възможност на бранша да изрази становище за подкрепа и/или  алтернативно предложение за кандидатура с браншовите организации независимо от кратките срокове, с които разполага“, обясняват от пресцентърът на МЗХГ.

Не става ясно обаче, какво е породило този кратък срок, който нямаше как да не нагнети обстановката, поставяйки браншовите организации в патова ситуация. Те обаче успяха да се мобилизират и за 24 часа да излязат не с една, а с няколко кандидатури.

Проблемът е обаче, че браншът трябва да излезе с една кандидатура.

„При наличие на консенсус от браншовите организации и представяне на единна алтернативна кандидатура Министерството на земеделието поема ангажимент за представяне на кандидатурата в рамките на съгласувателната процедура в Министерски съвет“, допълват от ресорното министерство.

Защо да имаш земеделски координатор в ЕС е толкова апетитна хапка?

ЕИСК може и да е консултативен орган, но разполага с достатъчно глас, за да участва в европейската политика за земеделие. Това е независим орган, чийто членове работят за ЕС независимо от правителството на своята страна, т.е. те защитават собствената си позиция и на хората, които стоят зад тях. 

По презумпция националният координатор по земеделие би трябвало да се консултира с бранша у нас, да защитава неговите интереси в Брюксел. Но ето че самите браншовици признават, че не са виждали Диляна Славова на техни консултативни съвети или на обществени дебати на важни за тях проблеми. 

Междувременно Агри.БГ ще се опита да се свърже и със самата Диляна Славова, която да сподели какво е свършила по време на първия си мандат, какви позиции защитава в Брюксел и какви са нейните виждания за бъдещата й работа. 

А дали и как браншът ще се обедини около една обща кандидатура, времето ще покаже. Тъй като още много въпросителни витаят из въздуха, Агри.БГ ще продължава да следи темата.