По-високите цени на горивата и консумативите за земеделско производство стават причина за чести кражби на гориво от стопанските дворове в Добричка област и източването на нафта от паркираните земеделски машини. Последният случай е станал в община Генерал Тошево.

Гласувайте:  Одобрявате ли Иван Иванов за земеделски министър?

От Областната дирекция на МВР в Добрич уточняват, че на 13 декември е подаден сигнал за извършена кражба на около 80 литра дизелово гориво. То е източено от три колесни трактора, намиращи се в стопанския двор. 

По-рано през месеца са отмъкнати 50 литра нафта от земеделска база в село Спасово. След подадения сигнал полицаите успяват да заловят извършителя. Той е установен в съседното село Преселенци, когато органите на реда спират лек автомобил БМВ и откриват източения дизел в него. За 24 часа е задържан 49-годишен мъж, а по случая е образувано бързо производство.

Оказва се, че крадците не се ограничават само с набези в стопански дворове на кооперации и арендатори, но посягат и на имуществото на жителите по селата. 8 бидона са откраднати през почивните дни от мазе в село Ваклино, а няколко дни по-рано полицаите са получили сигнал за отмъкнат моторен трион от село Крупен. Крадецът е задържан в село Спасово.