През месец юли две европейски страни са изпратили сигнали до Световната организация по здравеопазване на животните (OIE) за огнища на антракс при говеда. Това са Румъния и Италия, става ясно от страницата на организацията.

Животновъдство: Как върви ваксинирането срещу опасните болести?

Случаят в северната ни съседка е докладван на 6 юли, като предишният такъв е бил на 28 март 2019 г. Сега е регистрирано заразено животно в стопанство тип заден двор с общо 34 говеда в град Ранчени, окръг Васлуй, в близост до границата с Молдова.

Заразеното животно е умъртвено, предприети са действия по ваксинация, дезинфекция и оттегляне на продукти от пазара.

Ден по-късно, на 7 юли, от Италия също сигнализират за огнище на заболяването в малка семейна ферма в района на Калабрия. Последният случай в страната е от 12 ноември 2019 г.

У нас през тази година няма открити заразени с антракс животни, увериха в края на месец май ветеринарните власти. Спорите му издържат до 70 години в околната среда, което налага ваксиниране на животните в ендемичните територии с цел предпазването им, припомни тогава д-р Георги Чобанов за Агри.БГ.

За първите пет месеца на 2020 г. срещу антракс у нас са ваксинирани над 14 000 говеда, 35 000 овце и 102 коня, сочи статистика на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).