Средните добиви падат. Тази година е малко трудна навсякъде, не само в малинпрооизводството, а и при другите плодове, зеленчуците, зърното, но това няма да е фатално за качеството. 
 
 
Малината е особена чувствителна на някои заболявания, свързани с климата и това ще се отрази на разходите, които ще направите. Това каза Антон Величков, директор на дирекция „Растениевъдство и биологично производство“ в агроведомството по време на четвъртото издание на Фестивала на малината, който се провежда днес в град Лозница.
 
Той посочи, че според него единият вариант за падането на добивите са неблагоприятните климатични услови. Другата причина е увеличаването на площите, от които повечето са биологично производство. По думите на Величков половината от малинопроизводството е в биологичното направление.  
 
„А всички знаем, че добивите от биопроизводството са по-ниски“, посочи той и обърна внимание на скорошен доклад на Сметната палата, в който се отбелязва, че контролът е силно занижен. 
 
 
„Анализираният период е стар - 2015-2017 г. началото. Тези всички изводи и заключения са направени за този период. Към настоящия момент обаче, по отношение на биологичното производство, МЗХГ взе мерки. Актуализираха се процедурите“, посочи Величков и допълни, че тази година за първи път има отнети сертификати за открити нередности. 
 
В момента има 17 контролиращи лица, които сертифицират биооператори, като има заявления за още фирми. „Това е свободен пазар, но с новата система ще има повече изисквания към сертифициращите фирми“, каза Величков и посочи, че новата наредба е готова и чрез нея ще има по-добър контакт и комуникация между министерството, Държавен фонд „Земеделие“ и БАБХ.