Липсата на пазар е големият проблем пред овцевъдите през последните години. Това заяви пред Фермер.БГ овцевъдът от сливенското село Блатец Антон Драгиев, който със семейството си отглежда 420 овце от породата Плевенска черноглава. „Въпреки големите обещания за Турския пазар, агнетата ни стоят. Кашлите са пълни с агнета, няма животновъд, който да няма в момента над 100 агнета за продаване – животни, които храним, правим разходи, времето е горещо и те лятото не наддавати губим тотални загуби, тотални загуби“, посочи Драгиев.


 
Животновъдът каза, че през последните дни има търсене от прекупвачи за износ, които обаче предлагат прекалено ниска цена: „Аз лично имам през последната седмица обаждане от няколко прекупвачи, за които знам със сигурност ще искат да изнесат за Турския пазар. Предлагат цена на килограм живо тегло 3.50 лв. Такава е в момента на пазара цената на белия боб“, коментира Антон Драгиев. Фермерите са очаквали цена твърдо 5 лв.
 
Овцевъдите разчитат, че през есента ще има раздвижване на вътрешния пазар. „В България може би очакваме да се дадат 4.00 лева – до 4.20-4.30 лв./кг. Ще се изколят мъжките. И всичко женско ще се остави“, посочи овцевъдът.
 
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!