България е държавата в ЕС с най-голям спад в производството на говеждо и телешко месо в кланиците през първите пет месеца на тази година.

Секторен анализ: Много месодайни животни, малко продукция

По данни на Европейската месна обсерватория през първите пет месеца на тази година в ЕС е отчетено много слабо повишение на производството на говеждо и телешко месо – с едва 0,1% на годишна база, съобщи Центърът за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

В същото време в България обаче е отчетен спад с 26%. В кланиците у нас са произведени 2200 тона говеждо и телешко месо или със 792 тона по-малко в сравнение със същия период на миналата година.

Движението на цените съответства на ситуацията в производството.

Цените на едро на говеждото и телешкото месо през юли се покачиха до 4139 лв./тон кланично тегло, което е с 19% над равнището от юни, но слабо превишава средната стойност от 4100 лв./тон за периода 2016-2018 г. 

Експертите: „В условията на нестабилно вътрешно предлагане и сериозни месечни колебания, които могат да достигнат 25-30% на месечна база се очаква осреднено в следващите два месеца цената на едро да е между 3900-4100 лв./т.“ 

Икономистите допълват, че месец август се отличава исторически с най-ниски цени на говеждото месо, като средната стойност е около 3,75 лв/кг. Конкретно за септември изследователите очакват цената да бъде 4,10 лв./кг.

По-рано тази година анализаторите отчетоха, че месодайното говедовъдство у нас е се ниска възвръщаемост, намалена доходност и относително високи производствени разходи.

Освен това секторът е слабо интегриран в международната търговия в ЕС, което дава отражение и върху цените на продукцията.