Считаме, че трябва да бъдат предприети всички мерки, които ще позволят да се направи пълна и прозрачна проверка на случвалото се през последните 10 години на ГКПП „Капитан Андреево“, да установим истината за евтините турски домати и защо те са толкова съмнително евтини в сравнение с българските“, заяви на брифинг в Народното събрание председателят на Комисията по превенция и противодействие на корупцията Михал Камбарев, предаде БТА.

Новите правила за подпомагане няма да се отлагат

След като частната фирма „Евролаб” стана обект на разследване на отговорните институции, а държавата взе пограничния контрол в ръцете си чрез финансирането на национална лаборатория, от „Продължаваме Промяната“ (ПП) поискаха проверка за осъществяването на санитарно-ветеринарния контрол на граничния контролно-пропускателния пункт (ГКПП) „Капитан Андреево“ за последните 10 години. 

Камбарев съобщи, че на заседание на Комисията по превенция и противодействие на корупцията в четвъртък ще бъдат изслушани всички страни, ангажирани с този казус. Сред тях ще са заместник-министърът на земеделието Иван Христанов, изпълнителният директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) Христо Даскалов, ръководството на ДАНС, ГДБОП, както и управителят на фирма "Евролаб". 

Депутатът Настимир Ананиев заяви, че решаването на проблема със санитарния контрол е част от борбата с корупцията. В телевизионно интервю народният представител Росен Костурков пък обяви, че от страна на въпросната фирма, чрез посредници са преавни опити за подкуп в размер на милиони левове.