Какъв вид подкрепа от държавата е подходяща за бизнеса във връзка с преодоляване на последиците от епидемията COVID-19? Кои от икономическите и социални мерките трябва да продължат да се прилагат през 2021 г.?

Вижте плащанията по държави членки на година

Това са само част от въпросите от традиционната анкета "Годината през погледа на бизнеса" на Българската стопанска камара (БСК). Проучването се осъществява за 16-та поредна година, като целта е да се изследва състоянието на фирмите в настоящите макроикономически условия, съобщиха от Стопанска камара – Добрич.

Нулева ставка на данък печалба за следващите 2 години, отлагане на общински наеми, данъци и такси, както и нисколихвени кредити с държавна гаранция са сред възможните опции за отговор на един от важните въпроси в анкетата – как са се преодолеят последиците от пандемията COVID-19.

Допитването проучва още броя на работещите във фирмите, квалификацията и възнаграждението им. Анкетираните ще отговарят и на въпроси, свързани с т. нар. Европейски зелен пакт и ангажиментите на страната ни. 

Година по-рано Стопанската камара в Добрич направи собствено проучване сред добричкия бизнес, което обхвана освен фирми в земеделския сектор и такива в сферата на туризма и пазара на недвижими имоти.  

Резултатите показаха, че половината изпитват недостиг на ръководен персонал, а тесни специалисти липсват в 80 % от фирмите. Най-търсени на пазара на труда се оказват машинните инженери и специалистите по електроника и електротехника.

6 % от агрофирмите посочват, че не могат да намерят специалисти по аграрни науки в областта на растениевъдството, животновъдството и растителната защита. Според анкетата липсват достатъчно кадри и по ветеринарна медицина.

Близо 67 % от анкетираните фирми посочват още, че биха се възползвали от системата на дуално обучение чрез осигуряване на стажантски места.
Как се промени бизнес климатът за една година и какво ще покаже националната анкета сред фирмите, ще стане ясно на 14 декември, когато резултатите от допитването ще бъдат официално представени.