България разработи Стратегия за цифровизация на земеделието и селските райони на Република България. Към момента документът е одобрен на Министерски съвет. Кои са дейностите, които тази стратегия обхваща? По темата разговаряме със Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации. Тя изнесе лекция пред земеделските производители, част от IX семинар на НАЗ.

Попълнете Анкетата >>

“Дейностите, които сме заложили в стратегията са няколко. Те включват достъп до широколентов интернет, защото няма как да искаме от земеделците да прилагат цифровизацията без интернет връзка. На второ място е изграждането на мрежа от метеостанции (260 на брой), които да бъдат свързани със софтуер и качени в блокчейн технология. По този начин цялата верига на заинтересовани ще има достъп до тези данни”, обясни Боянова.

Третата дейност са инвестициите.

Тук идват на помощ читателите на Агри.БГ. Съвместно с AgroHub.BG разработихме анкета, която съдържа 13 въпроса. Допитването е  насочено единствено към земеделски производители, които използват или планират да използват цифрови технологии в техните стопанства.

Помогнете ни заедно да начертаем цифровата трансформация на българското селско стопанство, а ние ще ви дадем идеи как да прилагате дигиталните решения в стопанствата си, за да бъдете по-ефективни.

Анкетата е по поръчка на цифров иновационен хъб AgroHub.BG.

Попълнете Анкетата >>