Великобритания е генерирала повече електричество от вятъра, отколкото от въглища през миналата година. Обещанието на британското правителство е, че страната ще преустанови напълно работата на въглищните централи до 2025 г., съобщи Грийн Тек.
 
По данни на група специалисти вятърната енергия възлиза на 11,5 на сто от всичката електроенергия на Острова през 2016 г. Въглищата са допринесли с 9,2 на сто в енергийния микс на страната. Това е най-ниското ниво на производство на ток от въглища от 1935 г., става ясно от изследване на Carbon Brief.
 
Резултатите означават, че емисиите на CO2 от производството на електроенергия във Великобритания са спаднали с около 20 на сто, пише още в изследването. Това се дължи най-вече на предпочитаната употреба на въглища за сметка на електроцентрали, работещи на природен газ, според анализа, който се основава на данни от BEIS и други източници.
 
През месец март 2016 г. производството на електроенергия от въглища е спаднало до нула – за първи път, откакто изобщо има производство и обществено снабдяване с електрическа енергия от 1882 г., пише в анализа.