Особено през последната година кориандърът беше с доста ниска цена. Изкупната цена на заготвен кориандър падна под  600 лв., а на места чувам и за по-ниски цени. При положение, че цената  е достигала и до 2000 лв., така че говорим за три пъти падане на цената. Това каза Ангел Вукодинов от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) за Фермер.БГ.
 
 
Вукодинов стопанисва кориандъра повече от 20 години в стопанството си, като в различните години, е отглеждан на различни площи.
 
„Последните няколко години увеличихме площите поради няколко причини – едната е, че трябва да имаме диверсификация на площите. Втората причина е, че в моето родно село, землището, в което се намираме, е доста неплодородно. Има доста ограничен ресурс, неслучайно е необлагодетелстван район по показател за бедни почви. Нямаме голям избор от култури, които можем да слагаме на тези почви. Тези култури се свеждат до пшеница, рапица и кориандър. Рапица не може да бъде заради нормалния сеитбооборот всяка година и се наложи да отглеждаме по-големи количества кориандър“, обясни той.
 
 
Третата причина, поради която земеделецът отглежда кориандъра е, че имаше приоритет за този тип култури в настоящи програмен период на Общата селскостопанска политика (ОСП).
 
„Кандидатствахме с проект, но за наше съжаление ДФЗ го оряза силно, и на практика ние си изпълнихме проекта, изпълняваме си площите, накупихме си машините, но според нас несправедливо бяхме отрязани с над 60% от инвестицията. В момента водим дела, спечелили сме на първа инстанция, чакаме втора и т.н. Кориандърът е интересна култура затова, че е много добър предшественик за пшеницата за следващите години. Това е култура, която не е с много висока себестойност, но е взискателна и ако не се насее навреме, не хване есенно-зимната и пролетната влага, твърде вероятно е да се получи компроментиране на реколтата. В момента сме на едно поле от 350 дка, а ние имаме около 3000 дка в момента, насети с кориандър, като ние практикуваме както есенна, така и зимна сеитба. При есенната сеитба има предимство, че хващаме зимната влага, но недостатъка е, че обикновено при мека зима, каквато често се случва в Южна България, има много силно заплевеляване, а борбата с плевелите е много трудна“, разясни Вукодинов.
 
По думите му, той се справя сравнително добре с житните, заради редицата регистрирани препарати. 
 
„С широколистните плевели, за съжаление, единственият препарат вече е забранен. И за в бъдеще, ако химическите компании не ни предложат добри алтернативи, нищо чудно да намалим количеството кориандър, което отглеждаме, защото борбата с широколистните плевели ще бъде много трудна и невъзможна. В случая нямаме проблем, но в години, в които има повече, ще имаме проблем. така че не съм убеден колко количество ще отглеждаме след като изпълним програмата“, каза фермерът.
 
Вукодинов коментира, че ще бъде много трудно, ако кориандърът бъде заменен с друга култура, защото почвата, която обработва е с девета категория. На нея може да се отглежда или рапица, или кориандър, или нищо. 
 
„Много ни е трудно тук да намерим добър сеитбооборот. Тези полета бяха много подходящи за етерично-маслени култури, лавандули и т.н., но в момента знаем, че там има една сериозна експанзия, от друга страна лавандулата навлезе много сериозно на богати полета, каквото е Добричкото поле, там добивите на масло са може би три пъти по- високи оттук, така че трудно можем да бъдем конкурентоспособни с примерно 6-7-8 литра масло, което тук се добиваше навремето, а в момента чувам, че колегите добиват по 25-30 литра масло. Няма как да бъдем конкурентоспособни. Силно се надявам химическите компании да намерят решение, което да бъде и одобрено, за да можем да продължим да отглеждаме тази култура, която аз лично я харесвам. Пазарът е доста воатилен“, каза още той.
 
 
„Особено през последната година кориандърът беше с доста ниска цена. Изкупната цена на заготвен кориандър падна под  600 лв., а на места чувам и за по-ниски цени. При положение, че цената  е достигала и до 2000 лв., така че говорим за три пъти падане на цената. Аз знам, че няма  празни неща в живота. В природата след всяко хубаво нещо идва и лошо, а след всяко лошо идва хубаво. Същата работа е и при кориандъра“, коментира Вукодинов относно цената на кориандъра.
 
Добивите са около 100-120 кг/дка.
 
„Добивите за тези полета, при добри стечения на обстоятелствата, сме имали и 200 кг, но това  е изключение.  Но тук нормално целта ни е да добиваме някъде около 120 кг, понякога и малко повече. До 150 кг бихме били доволни за тези полета. Но това е в незаготвен вид, като се заготви, той ще остане на около 80%. При 100 кг при 600 лв., са 60 лв. приход на дка, което е трудно, дори да е евтина себестойността“.
 
Вукодинов подчерта, че при отглеждането на кориандър се изисква добра подготовка.
 
„Трябва да се засява в месеци, в които трудно става сеитбата – декември, януари, февруари. В тези месеци обикновено има доста влага. Трябва да се подбира внимателно всеки възможен период, в който може да се работи. Иска сеялка за по-прецизна сеитба, защото се сее с норма от порядъка на 1,5 кг до 2,5 кг, в зависимост от вида на семената. Вече се появиха различни бактериози, които са сериозни болести и е необходима борба с медни препарати, с които дозите са доста по-сериозни отколкото за други култури и това доста оскъпява в последните години.  Но без борба с бактериозата, нямаме достатъчно продукция. Прибирането също е леко деликатно, защото кориандърът е сенникоцветно растение, което значи, че цъфтежа на различните части на растението не е едновременен и същевременно узряването на плода не е едновременно. Трябва много деликатно да бъде подбран моментът, така че първите готови зърна кориандър да не започнат да окапват, защото при буря, градушка, при силни ветрове, доста лесно окапва. Имаме опит“.
 
 
Той добави, че към момента завършва една сериозна инвестиция по отношение на складовете за с механизация на целия процес. Със специално сушилня, която ще бъде инсталирана на газ. 
 
„Кориандърът се прибира с комбайн за жито, със съответните настройки за такава култура. Няма специален хедер. Хубавото  при нас е, по стечение на обстоятелствата, че ние работим с роторни комбайни. Роторните комбайни по принцип имат това предимство, че работят малко по-нежно при овършаването и не чупят такива деликатни култури, какъвто е кориандъра, за разлика от сламотръсните комбайни. И в случая при нас това се явява едно предимство“, каза зърнопроизводителят.
 
По думите му кориандъра е добре да се изнася. 
 
„На вътрешния пазар е малко, защото фирмите за подправки купуват, но в България няма много голям пазар. В последно време доста дестилерии се изградиха за етеречно-маслени култури и има една тенденция за преработката на кориандъра за масло, което има известен пазар, най-вече в САЩ, доколкото знам. 
 
При тази евтина продукция ние внесохме изключително скъпи семена, за да подменим сортовата структура. Внесохме руски семена, там имат доста опит в това отношение. Единият от сортовете, който сме внесли е с доста по-високо съдържание на масло. И се надявам да заинтригувам и фирмите, които се занимават с дестилация на такива масла. Част от количествата сме ги договорили. Пазарът е най-важното нещо във всяка икономическа дейност, каквато е и земеделието“, обясни Ангел Вукодинов.