"Истината е, че нямаме този диалог, който имахме с предишните ръководства, изобщо с цялата институция на ДФЗ. Първата причина е, че това ръководство е от една година, но явно работи на по-затворен принцип. Втората причина е, че самите ние като зърнопроизводители от 2009 година насам почти няма отворени програми за нас и не ни се налага толкова често да контактуваме по отношение на програмите. Във връзка с директните плащания, се налага да контактуваме по-често, но нямаме ясен принцип на диалог и на контакт. " Това заяви пред агенция Фокус, заместник председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите ( НАЗ ) - Ангел Вукодинов.

 

По повод сагата между МЗХ и ДФЗ от тази седмица, Вукодинов заяви : "При положение, че нямаме работещ парламент и правителство, се въздържам от политически оценки, но ако нямаме работещи институции на по-ниско ниво от тези, страда цялата българска икономика и това е недопустимо. Ако тези институции няма да се сработят, по-добре да се подава оставка на всички нива и да се отива на служебно правителство, да се премине на служебни инстанции, докато се проведат изборите. Това положение е нетърпимо и не може да се работи по този начин!"

 

Според Вукодинов недопустимо е в такъв важен момент, в който се решава съдбата на старата Програма за развитие на селските райони, където има много проблеми, и новата програма, която трябва да стартира, да има такива отношения между Министерство на земеделието и храните и Държавен фонд „Земеделие”. "Според мен, това е плод на задкулисния начин, при който са правени преговорите и назначенията още в началото на мандата на това правителство. Явно в момента влиянията на силите в министерството и фонда са различни. Явно някои политически сили имат по-голямо влияние във фонда, други в МЗХ. Това е недопустимо, ако на карта трябва да поставяме съдбата на българското земеделие, заради политическите боричкания. Всички недоразумения между тях рефлектират върху съдбата на хиляди земеделци, които имат работа с двете институции и са зависими от техните взаимоотношения, както и взаимоотношенията между тях и европейските институции.", категоричен е Вукодинов.

 

Ангелв Вукодинов заявява, че съдбата и на бъдещите директни плащания е поставена на карта. "Освен това движението по проекти, знаем, че независимо от популистките изказвания, че всичко е наред, не е така. Анализът, който трябваше да бъде направен със сериозното участие на Държавен фонд „Земеделие” по отношение на старата програма, силните, слабите страни, възможностите за бъдеще и на базата на този анализ да бъде направена новата програма, явно не беше направен в синхрон на двете институции. Националната асоциация на зърнопроизводителите на няколко пъти от миналата година досега изразихме официално становище, че анализа по старата програма – различните мерки, усвояемостта и нуждите, не е направен обективно, не са поставени реалните нужди на българското земеделие. В частност българското зърнопроизводство в новата програма го няма. ", критичен е в изказването си Вукодинов.

 

Ангел Вукодинов добавя, че два милиарда и 300 милиона евро за субсидиите по новата Програма за развитие на селските райони 2014-2020 . "За нас е силно притеснително, че 10 – 15 дни преди крайния срок, трябва да имаме признаване на разплащателния ни орган ДФЗ като такъв и от Европа. Оставяме нещата за последната секунда и най-малко са застрашени директните плащания до края на тази година. "
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!