"Няма контрабанда на гориво сред зърнопроизводителите и никой по време на разговорите с Комисията по земеделието, с отделни народни представители и парламентарни групи не е заявил, че проблемът е в контрабандата." Това заяви пред агенция Фокусзаместник председателят на НАЗ - Ангел Вукодинов.

 

Вукодинов обясни, че многократно самите зърнопроизводители апелират за сериозни санкции по отношение на всякакви опити за контрабанда. „Проблемът не е при нас. Контрабандата става или чрез танкерите по моретата, или чрез специални цистерни, или с помощта на рафинерии. Ефект от тази мярка няма да има и това е първият проблем", допълни той.

 

Фермер.БГ припомня, че НАЗ сезираха ДАНС заради контрабандата с горива. НАЗ категорично се противопостави на промяната в Наредба № Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане на продажби в търговските обекти чрез фискални устройства, публикувана в бр. 49 на Държавен вестник от 30 юни 2015 г. Нормативните изменения вменяват на земеделските производители непосилната финансова и административна тежест за монтиране на фискални и нивомерни устройства, е позицията на зърнопроизводителите.


Според ръководството на НАЗ, невъзможността на държавата да осъществява своите функции и липсата на ефективен контрол върху производството, вноса и търговията с горива, не оправдава по никакъв начин решението на Министерството на финансите да накаже работещия земеделски сектор. Подобни репресиращи мерки не се прилагат за земеделските стопани в останалите страни на ЕС. НАЗ счита за крайно наложително извършването на системни проверки на всички рискови обекти и налагане на значителни санкции за нарушителите – глоби, започващи от 100 000 лв.; затваряне на обекти; конфискации на имущество; лишаване от свобода.


 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!