"Българското зърнопроизводство ще бъде по-конкурентно от европейското, ако ЕС спре субсидиите за отрасъла". Това коментира зам.-председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Ангел Вукодинов пред Капитал Daily. Според него чисто икономически субсидиите са вредни за бизнеса.
 
"Зърнопроизводителите вече обработват земята с техниката, с която и европейците я обработват, използваме торовете и семената, които те ползват, но в същото време българският работник получава по-малко. Затова нашият бранш не се притеснява вече, ако се премахнат субсидиите на ЕС", коментира Вукодинов. 
 
В същото време той не вярва, че в скоро време може да има спиране на субсидиите в ЕС, ето защо е по-реално българските фермери да искат от Европа еднакви субсидии, „та ако ще да са нула“. Дори да има криза в Европа, може да редуцира и да спре субсидиите, но това трябва да бъде общо решение и еднакво отношение към всички, коментира Ангел Вукодинов. Още повече че и в Европа, и в България има и други не толкова явни начини за подпомагане на селското стопанство като преотстъпения данък върху печалбите, преотстъпения акциз на горивата и други.
[news]
Ангел Вукодинов прогнозира, че в близко бъдеще ще има категорична преоценка на цената на труда на заетите в зърнопроизводството. Ще сработят пазарните механизми и след като няма предлагане на селски труд, цената му неминуемо ще се вдигне. "Като няма хора, ще трябва да вкараме машини, които да ги заместват. И да плащаме подобаващо. Цената на труда на човека, който управлява система от сложни селскостопански машини, не може да е по-ниска от тази на човека, който работи в индустрията", разсъждава той. Защото производителността на селския труд ще става по-висока с новата техника.  
 
В НАЗ се обсъждат и намират положителни страни на американския начин на подпомагане на фермерите. Практиката в САЩ, която е един големите производители на зърно в света, е да се подпомага застраховането на дохода на фермера. Изискванията са стриктни - всеки, който поиска такава помощ от правителството на САЩ, трябва да докаже с баланс и отчет приходите си от зърнопроизводство през последните 10 години. Субсидията, която държавата дава, е за покриване застраховката на 75 на сто от този доход, разказва Вукодинов. Разбира се, фермерът може да вложи и свои средства, така че да има 100-процентова гаранция, че в случай на лоша реколта той ще получи от застрахователя осреднената сума на доходите си за последните 10 години. Предимствата според Ангел Вукодинов са поне две - сумата на субсидиите, които САЩ дават, е по-ниска от тези, които дава ЕС. Подкрепя се само бизнесът на светло, което особено за България е много важно.
 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!