„В земеделието никога няма спокойна ситуация. Земеделието е рисков занаят, фабрика под открито небе. Няма място за паника. Ще има известна редукция на добивите в количество. Надяваме се на добро време в близките седмици, за да можем да приберем зърното със заложеното добро качество“, коментира след заседанието на Консултативния съвет по зърното Ангел Вукодинов, зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).
 

[news]

Вукодинов заяви, че тази година себестойността на зърнената продукция ще е висока, добивите ще са по-ниски, а се очаква и цените на зърното да са по-ниски. „Приемаме констатациите на МЗХ, че около 25% ще е редукцията на очакваното количество зърно тази година. Но по отношение на прогнозите за зърнена реколта 2014 г. имаме резерви. Според нас, количеството зърно ще е по-скоро около 4 млн. тона, а не около 5 млн. т.“, коментира Вукодинов.

 

По думите му, зърнопроизводителите ще направят всичко необходимо да се запази качеството на зърното. „По отношение на изкупните цени ще кажа само, че България не е фактор на зърнения пазар с производство от 4 млн. т зърно на фона на 700 млн. т производство в световен мащаб. Няма как ние да дирижираме цените“, категоричен е Вукодинов.

 

Той апелира – и към министър Димитър Греков, и към медиите, да се пресекат всякакви опити за картелни споразумения за ниски изкупни цени зърното от реколта 2014. „Такива опити, при това успешни, имаше през миналата година. Когато световните цени бяха от порядъка на 350 лв./т, в България цените бяха 200-250 лв./т. Ценова разлика от около 50 лв. е нормална, но разлика от 100-120 лв./т говори за картелно споразумение“, заяви още Ангел Вукодинов.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!