Състоянието на есенните култури е много добро, но растенията се развиват преждевременно и вече имат класове. Месец април ще е критичен за зърнопроизводството и се надяваме да няма рязко застудяване. Това заяви в интервю за Фермер.БГ Ангел Вукодинов, зърнопроизводител и зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Според Вукодинов масовата жътва тази година ще е през юни, прогнозите за пазара на зърното не са оптимистични.

 

 

 

Г-н Вукодинов, какво е състоянието на есенните култури в страната?
Имахме много тежко лято, а и много тежка есен през 2013 г.. Засяхме при изключително трудни агроклиматични условия и когато дойде време за зазимяване на есенниците картината в почти цялата страна не беше добра. Меката есен, доста топлата зима, дъждовете – макар епизодични, обърнаха нещата и доведоха до свръхразвитие на есенните култури на някои места. Като цяло, към момента имаме основание за оптимизъм по отношение на есенниците. Това се отнася и за рапицата, с уговорката, че в някои региони на страната посевите пропаднаха. Около 40% от останалите площи с рапица не са в много добро състояние, но има и посеви – там, където климатичните условия бяха по-добри, които се развиват отлично. Към момента посевите са доста напреднали. С преваляванията, които имаше през втората половина на март, колегите имаха известни затруднения с агротехническите мероприятия, но смятам, че с торенето всичко е нормално. За сметка на това растителната защита изостана доста, което пък доведе до недостиг на препарати за растителна защита.

 

Да разбираме ли, че състоянието на посевите създава оптимизъм по отношение на очакваната реколта?
Много е рано да се говори за реколта. Развитието на културите е много бурно, което не е нормално. На много места есенниците вече имат класове, тоест са на нива на развитие като за края на април-началото на май. Дано да няма през април застудяване или слани, защото това може сериозно да увреди растенията. Надяваме се на помощ при необходимост и от страна на научните институти от състава на Селскостопанска академия, но истината е, че това са култури, които не са пригодни да издържат на минусови температури във фаза на цъфтеж. От тази гледна точка оптимизмът ни към момента е все още доста умерен. Април ще е критичният месец и се надяваме да няма застудяване. Ако времето се задържи без резки промени, очакваме добра реколта.

 

При толкова сериозно изпреварване в развитието на растенията, очаквате ли начало на жътвата с месец по-рано?
В природата винаги има баланс. Не очаквам толкова драстично ранно начало на кампанията, имаме примери от практиката за начало на жътвата с около 2 седмици по-рано от обичайното. Да, ако няма резки климатични промени, очакваме началото на жътвена кампания 2014 да е по-рано – в началото на юни.

 

Засяхте ли пролетните култури?
В момента върви интензивно подготовка, на много места вече започна и сеитбата. По-интензивно сеят пролетните култури колегите от Южна България, но и в Северна България има райони, в които има масова сеитба. За Северна България земеделските производители винаги съобразяват дали да преобладават посевите с царевица или тези със слънчоглед като базата е степента на влагозапасяване на почвите там. В Южна България се залага по принцип само поливна царевица. Много от колегите там имат заложени планове за изпълнение на определени агроекологични дейности и трябва да ги изпълняват.

 

Притеснява ли ви Наредба 11, чиито последни промени още не са обнародвани?
Наредба 11 относно агроекологичните плащания е важен документ, който всички ние чакаме да бъде обнародван в Държавен вестник. Знаете, че промени в наредбата бяха публикувани преди малко повече от 2 седмици, но веднага след това се оказа, че има нови промени, които все още не са факт. В същото време сроковете за кампания 2014 си текат и не остава време за земеделските производители да реагират и да подадат заявленията си в срок.

 

Има ли вече прогнозни цени за зърното от тазгодишната реколта?
Тенденцията е към задържане на изкупните цени, дори за спад, което няма как да не ни притеснява. В крайна сметка земеделската продукция е произведение с два множителя – количество реколта и изкупна цена, като от това произведение се изважда себестойността, за да се получи краен резултат. Да, има и фактор субсидии, но виждате при тях каква е тенденцията и те далеч няма стигат за плащане на ренти. Не бива да забравяме тази година и факторът Украйна, който очакваме да повлияе негативно. Споразумението за безмитна търговия между Европа и Украйна е вече факт и то ще доведе до още един сериозен играч на зърнения пазар без мито. До съвсем скоро зърното от Украйна влизаше вЕС с 11 евро/т мито, което означава, че сега цената ще падне минимум с толкова. Очакваме доста труден пазар на зърното през 2014 г.

 

Интервю на Ваня Кюрчева, Фермер.БГ

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!