Ангел Кънев е арендатор, който обработва 15 000 дка земя – пшеница, ечемик, слънчоглед и царевица, в района на с. Зафирово, област Силистра. Ангел Кънев е земеделски производител от 35 години. Разказва, че стопанската 2013 година е била най-добрата от поне 30 години насам по отношение на добивите. Проблем за земеделските производители тази година са ниските изкупни цени. Пазар имаше също много добър, но цените бяха много ниски, обобщава арендаторът. Той е категоричен, че за добро земеделие е необходима качествена земеделска техника.

 

Затова залага на добрата техника, предлагана от Оптиком ООД - Стара Загора. „Работя изключително и само с Оптиком. Тракторите, които ползвам, са Landini, фадромата е JCB, комбайн Laverda, както и цялия инвентар на стопанството – плугове, пръскачка, торачка, сеялка, дисков агрегат. Техниката е от много голямо значение за земеделския производител. Затова залагам на качествената техника, предлагана от фирма Оптиком, категоричен е Ангел Кънев.

 

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА!

 

 

Арендаторът заяви в интервю за Фермер.БГ, че от много голямо значение, особено в кампания, е доброто сервизно обслужване на земеделската техника. „В сервизите на фирмата има много добри специалисти – работил съм по отношение на обслужване на машините със сервизите на Оптиком в Павликени и Стара Загора. Реагират много бързо и най-важното – адекватно. На момента ми доставят всички необходими части, идват и на място в стопанството“, споделя още арендаторът.

 

За новата стопанска година Ангел Кънев не предвижда промени в сортовата структура на стопанството си. Твърди, че трябва да се залага само на култури, подходящи за конкретните климатични условия. Дава пример с рапицата – пробвал, но културата се оказала твърде капризна за региона. „Предпочитам да сея маслодаен слънчоглед вместо рапица. За нашия регион най-подходящи са пшеница, ечемик, слънчоглед и царевица“, казва земеделецът.

 

Притесненията му са как ще се прилага механизмът за обратно начисляване на ДДС. „Досега с продажбата на произведена продукция успявахме да си купуваме торове, препарати, семена и си приспадахме ДДС. Сега ще трябва да купя тор, примерно за 200 000 лв. и да чакам 2-3 месеца да ми възстановят 40 000 лв. ДДС. Това са нужни за производството ни пари“, обяснява арендаторът. И не вярва, че с въвеждането на механизма ще се спазва едномесечния срок за възстановяване на ДДС.

 

Земеделският производител е категоричен, че ще продължи да инвестира в качествена техника. Последната „придобивка“ в стопанството му ще е трактор JCB и плуг Ovlac от Оптиком - Стара Загора. Като човек, свързан трайно със земята, Ангел Кънев се надява новата стопанска година да е добра. За добра реколта ще разчита и на качествената техника, с която работи. Кънев е категоричен, че в едно стопанство не е рентабилно да има 5-6 марки машини. Когато се убедиш, че една фирма и сервизите й работят добре – работиш само с тях, казва в заключение дългогодишният партньор и клиент на Оптиком.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!