Осигуряването на пасища напоследък е много трудно не само за овцевъдите и говедовъдите, но и за собствениците на кози. Това коментира пред Фермер.БГ козевъдът Ангел Георгиев от казанлъшкото село Ясеново в полите на Балкана, който отглежда пасищно 80 кози.
 
„При нас на 300 дка от пасищата, например, бяха изградени фотоволтаци и стопаните срещат сериозна трудност с намирането на паша. При нас с козите е сравнително по-лесно, защото можем да изкараме животните и на горска паша, но за овцете и кравите става все по-трудно – особено през лятото, когато тревата в ниските части изсъхне“, коментира животновъдът. 
 
Трудност за стопаните в региона са и високите наеми за пасищата през тази година – от 9 до 11 лева/дка в зависимост от категорията на земята. „Но най-големият проблем всъщност е, че трябва да си платим наема още при подписването на договорите. Това ни затруднява, защото трябва да платим едни доста големи суми, а субсидията вероятно ще я получим догодина. Тоест сега трябва да извадим парите, а при нас това е много трудно. Не би било лошо, например, държавата или общината да си удържат наема, когато ни се изплаща субсидията“, посочи козевъдът Ангел Георгиев. 
 

Очаквайте интервю с козевъда Ангел Георгиев по-късно във Фермер.БГ!
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!