В стопанството на Андрей Мачуганов е преполовена „бялата жътва“ на пшеницата, като остават около 4 000 декара.

През уикенда заради падналите дъждове, чийто обем е бил между 15 и 20 л/кв.м, техниката е била извадена от нивите, но очакванията прибирането на реколтата да продължи през тази седмица. 

Четете още: Черноморското зърно се представя по-добре на пазара

 

„Добивите в нашия регион са добри и задоволителни, но картината е шарена, тъй като всичко се обуславя от падналите валежи. В регион Ловеч добивите от пшеница са доста прилични, докато колегите от Плевен и Кнежа имат доста по-ниска реколта, като това е следствие от по-малкото паднали количества дъжд през пролетта в сравнение с нашата област“, коментира за Агри.БГ земеделският стопанин.  

От пролетните култури във фамилното стопанство отглеждат поливна и неполивна царевица. „Там, където има вода нещата се случват. За съжаление в неполивните полета, какъвто е масовият случай и при колегите около нас – царевицата прегаря и се очертава поредната разочароваща година за пролетниците в България“, споделя Мачуганов-младши.  

Слънчогледите вече са започнали да показват питите си и да клюмват надолу, защото сушата е огромна, въпреки че е паднал един благодатен дъжд в края на миналата седмица, който обаче не може да компенсира прегарящите царевици. 

В стопанството на Мачуганови диверсифицират риска като увеличават площите с люцерна в сеитбооборота си. Това е култура, която дори и при неполивни условия, с добра организация, дава добри резултати. 

Освен това са се насочили към алтернативни култури, като за тях изборът е овес. „Той все повече навлиза в сеитбооборота, тъй като е култура, за която традиционно има влага в периода на вегетация и дава по-добри резултати от царевицата и слънчогледа, които трудно се справят със сушите в България“, уточни още фермерът. 

Намират се добри пазари за българския овес, в момента Гърция е нетен вносител от нашата страна. Там има много сериозно сезонно търсене на тази позабравена култура. Освен това овесът е добра алтернатива за храненето в кравефермите. Мачуганови са направили вече опит да изкосят и балират овеса, когато зърното е в млечна зрелост и резултатите са добри. 

Стопаните в региона се насочват към култури, които да задоволят нуждите си от вода в зимния и ранния пролетен период, когато се оказва, че валежите са по-сигурни в България, но пазарът и реализацията са определящи за оцеляването в тази ситуация. 
 

Подкрепете независимата журналистика