Изкупните цени на млякото през 2021 г. започват на същите нива от декември 2020 г. - 63 стотинки за килограм, сочат прогнозните данни на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA). 

Контрол: Нови изисквания при производството на мляко

Първите оценки на националните сметки в селското стопанство на Националния статистически институт показват, че производството на мляко през 2020 г. ще се окаже с около 0,9% над производството от 2019 г. Изкупните цени са с около 1% под тези от предишната година, която обаче се отличава с едни от най-високите цени в близките години. 

В Европейския съюз за периода януари-октомври се отчита увеличение на изкупеното краве мляко с 2%, сравнено със същия период на предходната година.

Изкупните цени в ЕС растат най-вече заради повишаване на разходите за изхранване на животните, което ще поддържа цените в следващите месеци.

От CAPA определят като добро предложението от последното заседание на Тематичната работна група за Стратегическия план - обвързаната подкрепа да е насочена за млечни крави до 10 години, месодайни крави до 12 години и овце и кози до 7 години.

“Въвеждането на подобно ограничение би имало положителен ефект върху обновяването на млечните стада и повишаване продуктивността на българското земеделие”, констатират експертите.

Какво ни казахте: Справедливата цена на млякото е над 1 лев за литър

Последните анализи в животновъдството показват, че делът на млечния сектор в животновъдната продукция е 31%, а в брутната продукция от отрасъла е едва 8%.

Прогнозните статистики очертават задържане през 2020 г. в броя на млечните крави - около 216 хил. глави, а на биволиците около 11,5 хил. глави. При млечните овце-майки се очаква да се отчете увеличение с около 25 хил. глави до 975 хил. броя. При козите майки също се наблюдава увеличение с около 8 хил. глави до 202 хил. 

Според експертите от CAPA задържането на броя при едрия рогат добитък може да се дължи на значителния брой животни в средните и големите стопанства, както и на извънредното национално подпомагане заради COVID-19 и сушата в Източна България.