Предпочитани от производителите заради специализацията им и по-слабата външна конкуренция, краставиците се утвърждават като водещ за страната оранжериен зеленчук, се казва в последния бюлетин на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

Преференциални цени за сливенското тържище искат местните производители

Прибраното количество краставици през 2020 г. по предварителни изчисления е 70 хил. тона. През 2021 г. САРА предвижда обеми близки до миналогодишните - 72 хил. тона.

Производството на домати през тази година ще е със 7% над миналогодишните обеми, достигащо 140 хил. тона, сочат текущите оценки. Добитото количество за 2020 г. се оценява в границите на 130 хил. тона.

Производството на пипер се очаква да е в рамките на 62 хил. тона, което е с 3% под прибраната реколта от 2020 г.

„Пиперът се произвежда в болшинството случаи на открито, като добивите варират значително и могат да бъдат с +/– 13% от очакваните количества“, подчертават от САРА.

Тази зима са отчетени по-ниски цени на домати и краставици в сравнение с предишните няколко години, като причина за това е световната пандемия от COVID-19. Цените на зеленчуците са сред най-засегнатите от затварянето на ХоРеКа канала и от намаленото потребление, отчитат експертите. 

Изкупните цени на домати за първото тримесечие на 2021 г. са по-ниски в сравнение със същия период на миналата година със 7%. При краставиците средната цена за първото тримесечие е 1,86 лв. при 1,75 лв/кг през 2020 г., което е с 6% нагоре.