Украйна може да се изправи пред нови предизвикателства в предстоящата си есенна сеитба. Това се дължи най-вече на високите запаси, недостигът на складове, заедно със скъпата логистика. По данни на анализаторите текущите вътрешни цени вече са близо до производствените разходи преди дори реколтата да е достигнала до активния си темп, пише AgriCensus.

Влизаме ли в неприятната спирала на избори и можем ли да загубим пари по ПВУ?

Всичко това означава, че въпросът за финансирането на следващата реколта е все по-сериозен проблем, тъй като фермерите са близо до това да работят на загуба.

Докато основните черноморски пристанища са блокирани и атакувани от руските сили, експортните потоци са принудени да се транспортират предимно по суша, с влакове и камиони, както и през речните пристанища Рени, Килия и Измаил.

Всички тези други форми обаче са нетрадиционни за Украйна. Това доведе и до значително увеличение на логистичните разходи, което прави невъзможно поддържането на украинските цени на зърно и маслодайни семена на същото ниво, както в останалата част на света.

Комбинацията от всички тези фактори повдигат важни въпроси относно жизнеспособността, желанието и капацитета на фермерите да се справят с предстоящата есенна сеитба, но и не само.

"В момента ми предлагат да продам ечемик за 160 долара/тон на база DAP, докато производствената цена на тази култура беше с няколко долара по-скъпа. При такива условия как да планирам следващата сеитбена кампания?", обяснява фермер от Николаевска област пред AgriCensus.

Бартерните програми с производители и дистрибутори на семена, торове и продукти за растителна защита също не решават текущите проблеми, а просто ги прехвърлят от фермера към доставчика. 

„Производствените разходи и цените на логистиката се покачват, докато цените на зърнените култури падат на местния пазар. При такива условия ще бъда принуден да използвам възможно най-евтините решения за следващата сеитба... От само себе си се разбира, че това ще рефлектира добива", каза фермер от Виницка област.

Това означава, че фермерите вероятно ще трябва да спестят от използването на ПРЗ, семена, торове и машини преди новия сезон. 

Понастоящем цените на вътрешния пазар вече слизат надолу от преди началото на руската инвазия. Към момента се спрягат оферти за купуване на царевица на нива около 195-200 долара/тон на пристанището Рени.

Цените обаче са значително по-ниски в други украински региони, които са по-далеч от западните граници с ЕС или пристанища, и поради това трябва да се вземат предвид много по-високите транспортни разходи.

„Рискът от фалити при зърнопроизводителите в момента е наистина голям. Например, нашите фермери започнаха жътвата на ечемик и средният добив е около 2,5 млн. тона/ха, докато цената на EXW за момента е около $100/млн. тона . А логистиката е 2-3 пъти по-скъпа от цената на зърното“, каза Николай Горбачов - президент на Украинската зърнена асоциация (UGA), по време на събитието Fastmarkets Grains and Oilseeds MENA в Кайро и добави:

„Например доставката на зърното от централната част на Украйна до Констанца ще струва около 150 долара/тон“.

Както Горбачов, така и други фермери са категорични, че единственият възможен начин да се „даде глътка въздух“ на фермерите и да се осигури есенната сеитба, е като се отворят дълбоководните пристанища на Украйна.

Украйна е сред основните производители и износители на зърно и на маслодайни култури в света. Заради това е жизненоважно да се намери решение. Дори с руската инвазия, USDA прогнозира украинското производство на пшеница от 21,5 млн. тона, 25 млн. тона царевица, 5,7 млн. тона ечемик. За маслодайните култури USDA очаква 9,5 млн. тона слънчоглед, 3,2 млн. тона рапица и 2,8 млн. тона соя, всички от които ще бъдат изложени на риск през сезон 2023/24.