69 лв. е средната рента за изминалата стопанска година в Силистренска област, показват статистическите данни на НСИ.

Важното - чуйте в AgriПодкаст

Това нарежда региона на първо място в страната след областите Разград и Добрич, в които средните ренти за 2020 г. са били съответно по 63 лв./дка и 60 лв./дка.

Сериозният спад на наемите на земя е породен от тежката суша и финансовия колапс. Сривът на рентите в Силистренско е близо 13% спрямо предходната година. Собствениците на земя са получили от 30 до 100 лв. на декар.

„Плащанията край Дунава в отделни населени места изпревариха плащанията в Добричка област, която доскоро държеше първенството по размер на наеми“, коментира Кирил Боянов, председател на Областния съюз на земеделските кооперации. Според анализа на браншовия ръководител през последните 10 години рентата в Силистренска област е нараснала с близо 70%.

Той посочва, че обичайно сумите в Крайдунавска Добруджа са с 15-20 лв. по-ниски в сравнение със съседната Добричка област. Сушата през 2020 г. обърна „каруцата“, като почти унищожи реколтата в Добруджа и показа известна милост към земеделците край Дунава. Така „първенец“ по размер на рента за 2020 г. стана Силистренска област. 

Най-високи наеми са получили собствениците на земя в общините Главиница и Ситово – по 77 лв./дка. Най-ниски са били рентите спрямо предходната година в общините Дулово и Алфатар, в които е отчетен спад от 19%, анализират още в Териториалното статистическо бюро.

45% от обработваемите площи в земеделските кооперации в Силистренско се заемат от пшеница. 2020 година завърши с по-ниски от обичайните резултати при житната култура, допълни Кирил Боянов. Най-високи добиви отчитат в ЗК „16 декември“ в село Гарван – 568 кг/дка пшеница. С най-добри резултати при царевицата може да се похвали кооперацията в село Проф. Иширково – 800 кг/дка, а при слънчогледа - ЗК „Добруджа 94“ в село Богданци с 362 кг/дка. 

В момента в Силистренска област върви активната кампания по прибиране на пшеницата. Добивите се очертават с над 40 % по-високи от средните за изминалата година, когато стопаните край Дунава пожънаха по 354 кг/дка.