Земеделски производители от района на Хисаря се събраха, за да се уверят в качествата на продуктите за растителна защита на фирма „Амитица“ ООД. 
 
 
Събитието се проведе в стопанството на кооперация „Агрокомерс – 98“, където фермерите имаха възможност да получат информация за продуктите, които са изцяло на биооснова, и да видят нагледно как действат те на полето. 
 
Причина за демонстрацията бе все по-често появяващите се информации за изтощаване и пренасищане на почвите в страната ни. Мисията на „Амитица“ е именно чрез природни средства почвата да се обогатява, да се подхранва и да се избегне натрупването на химикали в нея, като по този начин не се нарушава биологичния характер на почвата, а тя запазва плодородието си. 
 
 
За да сподели опита си с фермерите на събитието пристигна Мирослав Петков, който работи с продуктите на „Амитица“ вече три години. 
 
„Това е съвсем нова генерация препарати. Казвам го наистина препарати, защото много от фермерите смятат, че това са някакви неща, някакви други съединения, някакви храни. Нека да бъдат такива, те си имат своето предназначение и ефектът е постигнат“.
 
 
Една от тайните за добре изглеждащите, здрави култури е предварителното третиране на семената, вярват в „Амитица“. Така още от самото начало на развитие на растението фермерите могат да му помогнат да постигне оптимални резултати, без да го натоварват с излишна химия. За да се продължи грижата за културата, „Амитица“ предлагат богата гама от биологично сертифицирани продукти, които да се прилагат в различните фази от развитието на културите. 
 
„Преди разсаждане на разсада съм го третирал с Натуралис, Еко проп и Буфало. На следващия ден, преди разсада да постъпи на полето, се пръска с Нимазал, доза 100 мл/дка. Вкарваме микроспори, Натуралиса играе ролята на инсектицид и отблъскваме неприятелите, по този начин няма да имаме проблеми със заразяване на растенията“, обясни Данаил Петров, агроном в „Агрокомерс - 98“.
 
 
Фермерите, присъстващи на демонстрацията, се увериха в ефекта на продуктите, след като видяха как са се отразили те върху посевите на полето. 
 
Агрономът Данаил Петров разказа пред стопаните за схемите, които прилага в пипера си.
 
„Продуктите за растителна защита от портфолиото на Амитица са няколко и главният, които използваме, е Нимазал. Използвал съм го четирикратно за тази година. Това стана през период от 15 дни. Първите две дози започнах на 100 мл. В следващия по-късен етап, минах и на по-висока доза – 150 до 200 мл. Много добре действат продуктите, спрямо конкуренцията. 
 
Продуктите се справят много добре, защото са на биологична основа и нямат карантинен срок. Вредителите, които борим с тях са акар, трипс, въшката, също така и цикада. И допринасят до много ефикасно действие, което на сто процента има оставаемост. 
 
 
Другият продукт, който използвам е МАКС органик. Това са хуминови и флувинови киселини, обогатени с калций, магнезий и цинк. Вкарва се от 2 до 4 литра/дка. Аз съм го използвал двукратно, по литър в доза през 10-15 дни разлика. 
 
Куантум за цъфтеж и продукт за узряване. Куантум го използвах двукратно в доза 250 мл. през 10 дни. А Куантум за узряване се използва в късен стадий на пипер, в доза 300 мл.
 
Вторият продукт е БИОМАКС. Това са аминокиселини. Вкарва се в доза 300 мл. Двукратно съм го вкарвал през 20 дни. Той спомага за бързото развитие на растенията при стресови ситуации - ниските температури, болести и много други проблеми“.
 
Въпреки че са биосертифицирани, продуктите на „Амитица“ ООД са абсолютно съвместими с конвенционалното земеделие и могат да бъдат от изключителна помощ на всички стопани, без значение каква култура отглеждат, защото препаратите са универсални. 
Един от топ продуктите на компанията е Нимазал. Той унищожава до 98-99% от популацията на насекомите. 
 
 
Нимазал е абсолютно безвреден, тъй като не съдържа отровни съставки, а насекомите, умъртвени с него, могат да служат за храна на птиците. Така „Амитица“ се включва съвсем съзнателно в кръговрата на природата и помага за протичането на нормалните процеси в нея. 
 
Впечатления от Нимазал изказа и Стоян Стоянов, който от 7 години ги прилага в стопанствата си в Сливен и Стралджа.  
 
„Предпочитам го затова, защото работи с натрупване. Ползвал съм много други химични продукти, но се оказва, че ефектът от тях е моментен.
 
Този продукт, който аз съм установил, че работи, икономически е по-изгоден, отколкото всички други, които са по-евтини, но не работят ефективно. Защото един акар може да ти убие продукция за стотици хиляди, когато не намериш решение за него. Така че тези продукти за мен работят“.
 
 
Динко Янев е биопроизводител, за него най-важно е качеството на продукцията. Той работи с продуктите на „Амитица“ вече 5 години.
 
„При тях има всичко необходимо, за да изведеш едно стопанство да направи добри резултати - торове, препарати, семена всичко“. 
 
Повече за продуктите на фирма АМИТИЦА ООД, научете на сайта amiti.org