Калифорнийският стартъп Local Roots използва начин за отглеждане на зеленчуци почти без използването на вода. Собствениците на компанията се надяват, че контейнерните ферми може да поставят края на проблема със сушата в селското стопанство и да опростят отглеждането на зеленчуци в космос, съобщава The Washington Post.

От първо лице: Петър Пасков и аквапоник фермата му

Компанията отглежда зеленчуци и подправки непосредствено в контейнери за транспортиране, които се разполагат върху стари складове или на паркинги. Всеки един от контейнерите се свързва с електрическата мрежа. В него може за година да се произведе реколта, равностойна на добива от 3-5 ха земя.

Изпълнителният директор на Local Roots Ерик Елестад твърди, че в контейнерите може да се отглеждат растителни култури 2 пъти по-бързо, отколкото в естествена среда, като икономията на вода е 97%.

Как? На принципа на аквапониката – водата се рециклира. Всеки контейнер използва 5-20 галона вода ежедневно. Освен това контейнерната ферма се контролира с датчици, които следят процеса на вегетация на растенията и влагат точното количество торове.



Система е снабдена със светодиодни лампи, създаващи светлинни вълни с дължина, която е необходима за придаването на определени вкусови и визуални качества на плодовете.

Тази ферма може да се внедри в региони, където е налице потребност от внос на храна от други страни, казва Елестад.

В момента компанията търси партньори, които работят в региони, изпитващи проблеми с доставките на хранителни продукти. Тя има по-амбициозна задача – да води преговори с космическата компания SpaceX, тъй като подобна ферма може да бъзе от полза на космонавтите при по-продължителни мисии.