Според последните статистически данни в САЩ броят на сертифицираните биоферми в страната се е увеличил с 11% през 2016 г., достигайки 14 217. Считано от 2011 г. е налице ръст от 56%, пише newsmax.com. 

Мнение: Праг на субсидиите ще спаси малките биопроизводители

Продажбата на сертифицирани биохрани също бележи възход през последните години. Американските ферми и чифлици са продали продукция на стойност близо 7,6 млрд. долара през 2016 г. Пет години по-рано са продадени биохрани за 3,5 млрд. долара, информира изследователският център Pew.  

Въпреки бума, биоземеделието все още заема по-малко от 1% от американските обработваеми земи. Върмонт е щатът с най-висок процент на земи, обработвани според принципите на биоземеделието (11%). Следват го Калифорния, Мейн и Ню Йорк. Всеки един от тези щати е регистрирал 4% от земята като био. 

Според доклада на Pew 39% от американските потребители казват, че повече и част от храната, която консумират, е био. 61% признават, че или изобщо, или твърде малко купуват биопроизводство. 

51% от анкетираните казват, че биохраните са нито по-добри, нито по-лоши от традиционно отгледаните. 45% смятат, че биохраните са по-добри.