Американския департамент по земеделие ( USDA ) кани наши фермери за обмяна на опит в областта на селското стопанство. Това заяви пред Фермер.БГ Радослав Христов, зам.председател на Нaционалната асоциация на зърнопроизводителите ( НАЗ ) , чиито представители са провели среща в София с представител на USDA.

 

За България през тази година има 3 квоти по програма на USDA за съвместно сътрудничество и обмяна на опит, които включват визити в Амрика на български зърнопроизводители, животновъди и зеленчукопроизводители.

 

В рамките на организираната от американската страна програма са предвидени посещения на земеделски институти, центрове за нови технологии и иновации в селското стопанство, посещения на земеделски стопанства на полето и реална обмяна на опит между американски фермери и земеделски производители от България. Друг акцент при обмяната на опит в сектора е работата в областта на аграрното законодателство и административното управление. Предвидено е и посещение в Департамента по земеделие.

 

В момента в САЩ се подготвят редица законодателни промени в областта на селското стопанство. Има изготвени няколко варианта на проекто-закони, които се очаква да бъдат гласувани през 2013-а година.

 

През последните години се забелязва силен интерес за инвестиции в селското стопанство в България от страна на американски инвеститори, но според Радослав Христов те по-скоро не представляват риск за българските производители по отношение на конкурентноспособността. Производството на храни представлява все по-сериозен сегмент от продоволствената и национална сигурност в страните от ЕС, а също и в САЩ.

 

 

© 2012 Фермер.БГ