Икономисти очакват рекорден за САЩ обем на производството на говеждо, свинско и птиче месо през 2019 г. Американският говедовъден сектор може да бие 17-годишен рекорд, пише Meatinfo, позовавайки се на думите на професор от Държавния университет на щата Айова (ISU). 

2018: Сложна година за говедовъдите

Търсенето на говеда и птици в САЩ ще бъде високо и само търговските войни може да внесат известна неопределеност за производителите, отбелязват от университета. 

Секторите за производство на свинско и птиче месо са готови за още една рекордна година. 

Както прогнозират експертите от ISU, през 2019 г. износът на свинско месо ще нарасне с 8%, но показателят може да се променя в зависимост от продажбите в Китай и Мексико. От друга страна, производството на говеждо месо ще преодолее рекорда, поставен през 2002 г. Това е така, тъй като производителите на говеждо месо в IDY през последните няколко години забележимо разраснаха своите ферми и паралелно с това производството на добитък. 

Според експертите цените на месото ще останат на същото ниво като през 2018 г. Силната конкуренция и големите доставки ще доведат до понижаване на цените, особено на вътрешния пазар.