Седмият национален семинар на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) ще се проведе на 30 ноември и 1 декември тази година в Гранд хотел „Пловдив“. 
 
 
Тази година насоката на събитието, чийто медиен партньор е Фермер.БГ, е в опазването на почвата и повишаването на плодородието й. в тази връзка лекция пред зърнопроизводителите ще изнесе проф. Харолд вас Ес, преподавател и изследовател в Университет „Корнел“, научен консултант по проект „Опазване на почвите в България“, САЩ. 
 
По темата ще говори и Брайан Гогин, съветник по земеделие и ръководител на екип на проект „Опазване на почвите в България“. 
За практическите аспекти в опазването на почвата отношение ще вземе доц. дн Георги Митев, преподавател в Русенски университет „Ангел Кънчев“, който е и ръководител на проект „Опазване на почвите в България“. 
 
 
Лекция ще изнесе и гл. ас. д-р Звездомир Желев, преподавател в Аграрен университет-Пловдив, който ще изложи темата „Приложение на прогноза и прогнозни модели при болести по пшеница и рапица“. 
 
За рисковете във внедряването на новите технологии пък присъстващите ще могат да научат повече от изложението на бившият зам.-министър на земеделието Свилен Костов, който в момента е експерт към Център за иновативно земеделие. 
Както Фермер.БГ вече писа, тази година на семинара ще се обсъждат и технологиите No-Тill и Strip-Till. 
 
След тържественото откриване на форума, което ще е от 13:00 ч. на 30 ноември, ще се проведе и традиционната дискусия с представители н министерството на земеделието, храните и горите и Държавен фонд „Земеделие“.